Prosječna plata u BiH 1.280 KM

Prosječna plata u BiH 1.280 KM


Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim licima u BiH u avgustu iznosila je 1.280 KM i nominalno je viša za 1,4 posto, a realno za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na avgust prošle godine, prosječna isplaćena neto plata nominalno je viša za 11,8 posto, dok je realni indeks bio veći za 6,8 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U informacijama i komunikacijama isplaćena neto plata u avgustu iznosila je 1.887 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji 1.828 KM, a u finansijskim i djelatnostima osiguranja 1.810 KM.

U pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane, prosječna isplaćena neto plata u osmom mjesecu iznosila je 842 KM, u građevinarstvu 965 KM, a u trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala 984 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom u pravnim osobama u BiH za avgust iznosila je 1.974 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,5 posto, a realno je viša za 0,5 posto u odnosu na jul.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za avgust u odnosu na isti mjesec 2022. godine nominalno je viša za 12,3 posto, dok je realni indeks bio veći za 7,3 posto.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija