Prosječna primanja u FBiH nisu za 20 posto viša od primanja u RS-u

Prosječna primanja u FBiH nisu za 20 posto viša od primanja u RS-u


U intervjuu za list Oslobođenje lider SDA Bakir Izetbegović govorio je o ekonomskim razlikama između “dijelova BiH koje je odbranila Armija RBiH i gdje SDA ima najveći uticaj na život ljudi”, u odnosu na dijelove “na kojima dominira SNSD ili HDZ”.
U tom kontekstu, Izetbegović je rekao i da su prosječna primanja u Federaciji viša za 20 posto od primanja u RS-u.

Dvije trećine PDV-a se prikupe tu, Sarajevo je ekonomski jače od čitavog RS-a, prosječna primanja u Federaciji su viša za 20% od primanja u RS-u, Federacija je po glavi stanovnika duplo manje zadužena od RS-a, penzioneri i borci su riješeni u mandatu vlade Fadila Novalića, krenula je masovna izgradnja cestovne i energetske infrastrukture u njegovom mandatu itd.

Bakir Izetbegović, 4. 12. 2020.
U nastavku ovog teksta provjerili smo dijelove ove izjave koji se odnose na prosječna primanja i dug po glavi stanovnika.
Prema mjesečnom biltenu koji je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plata za septembar 2020. godine iznosila je 961 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za septembar/rujan 2020. godine u Federaciji BiH iznosi 961 KM i nominalno je viša za 1,3%, a realno za 1,1%, u odnosu na prethodni mjesec.

FZS, plate zaposlenih septembar 2020.
Sa druge strane, u istom mjesecu u RS-u, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna plata je iznosila 965 KM.

Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) isplaćena u septembru 2020. godine iznosila je 965 KM i veća je nominalno za 0,3%, a realno za 0,2% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) nominalno je veća za 6,2%, a realno za 8,1%.

RZS, plate zaposlenih septembar 2020.
Izetbegović je također uporedio i odnos javnog duga po glavi stanovnika (nominalni dug) u FBiH u odnosu na RS. Lider SDA je tako rekao da je “Federacija po glavi stanovnika duplo manje zadužena od RS-a”.
Prema Kvartalnom pregledu javnog duga BiH za treći kvartal 2020. godine, koji je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, stanje javnog duga u BiH je iznosilo 12.230,10 mil. KM. Od toga se 5.846,76 mil. KM odnosi na RS, a na FBiH 6.266,15 mil. KM. Kada se ove brojke podjele sa brojem stanovnika u entitetima prema popisu iz 2013. godine, možemo vidjeti da je svaki stanovnik zadužen za 4.406 KM u RS-u, a 2.642 KM u FBiH, što znači da zaduženost po glavi stanovnika u RS-u ipak iznosi manje od duplo.
Izvor: Ministarstvo finansija i trezora BiH, novembar 2020.
S obzirom na činjenicu da je prosječna plata u RS-u još od aprila 2020. godine viša od prosječne plate u FBiH, ali i da RS nije duplo više zadužen po glavi stanovnika od FBiH, Istinomjer će tvrdnje Bakira Izetbegovića ocijeniti neistinitim.

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija