Prosječna primanja u FBiH nisu za 20 posto viša od primanja u RS-u

U intervjuu za list Oslobođenje lider SDA Bakir Izetbegović govorio je o ekonomskim razlikama između “dijelova BiH koje je odbranila Armija RBiH i gdje SDA ima najveći uticaj na život ljudi”, u odnosu na dijelove “na kojima dominira SNSD ili HDZ”.
U tom kontekstu, Izetbegović je rekao i da su prosječna primanja u Federaciji viša za 20 posto od primanja u RS-u.

Dvije trećine PDV-a se prikupe tu, Sarajevo je ekonomski jače od čitavog RS-a, prosječna primanja u Federaciji su viša za 20% od primanja u RS-u, Federacija je po glavi stanovnika duplo manje zadužena od RS-a, penzioneri i borci su riješeni u mandatu vlade Fadila Novalića, krenula je masovna izgradnja cestovne i energetske infrastrukture u njegovom mandatu itd.

Bakir Izetbegović, 4. 12. 2020.
U nastavku ovog teksta provjerili smo dijelove ove izjave koji se odnose na prosječna primanja i dug po glavi stanovnika.
Prema mjesečnom biltenu koji je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plata za septembar 2020. godine iznosila je 961 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za septembar/rujan 2020. godine u Federaciji BiH iznosi 961 KM i nominalno je viša za 1,3%, a realno za 1,1%, u odnosu na prethodni mjesec.

FZS, plate zaposlenih septembar 2020.
Sa druge strane, u istom mjesecu u RS-u, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna plata je iznosila 965 KM.

Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) isplaćena u septembru 2020. godine iznosila je 965 KM i veća je nominalno za 0,3%, a realno za 0,2% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) nominalno je veća za 6,2%, a realno za 8,1%.

RZS, plate zaposlenih septembar 2020.
Izetbegović je također uporedio i odnos javnog duga po glavi stanovnika (nominalni dug) u FBiH u odnosu na RS. Lider SDA je tako rekao da je “Federacija po glavi stanovnika duplo manje zadužena od RS-a”.
Prema Kvartalnom pregledu javnog duga BiH za treći kvartal 2020. godine, koji je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, stanje javnog duga u BiH je iznosilo 12.230,10 mil. KM. Od toga se 5.846,76 mil. KM odnosi na RS, a na FBiH 6.266,15 mil. KM. Kada se ove brojke podjele sa brojem stanovnika u entitetima prema popisu iz 2013. godine, možemo vidjeti da je svaki stanovnik zadužen za 4.406 KM u RS-u, a 2.642 KM u FBiH, što znači da zaduženost po glavi stanovnika u RS-u ipak iznosi manje od duplo.
Izvor: Ministarstvo finansija i trezora BiH, novembar 2020.
S obzirom na činjenicu da je prosječna plata u RS-u još od aprila 2020. godine viša od prosječne plate u FBiH, ali i da RS nije duplo više zadužen po glavi stanovnika od FBiH, Istinomjer će tvrdnje Bakira Izetbegovića ocijeniti neistinitim.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79