Prošla četiri mjeseca od Džindićevog obećanja, a plin nije jeftiniji za 20 posto!

Nermin Džindić (SBB), federalni ministar energije, rudarstva i industrije u martu ove godine kazao je da će plin dostavljen Turskim tokom biti jeftiniji za 20 posto, ali do danas se to nije desilo, i očito se i neće desiti.

No, nažalost lažna obećanja u BiH prolaze bez bilo kakvih sankcija i teško je očekivati, osim na izborima, da građani pamte laži i prevare, jer sistem ne poznaje kazne za prevarante.

Jednostavnim matematičkim izračunom pretvorbe kWh u Sm3 i podjelom fakturiranog iznosa tom količinom dobivenog Sm3 jedinične cijene su za april mjesec 284 dolara, a za maj 285 dolara.

Kako smo pisali ranije ‘posljednja cijena, cijena iz mjeseca marta, po kojoj je Gazprom Export fakturirao gas, a koju je BH-Gas direktno platio Gazprom Exportu i koji je i isporučen ‘starim’ pravcem snabdijevanja iznosila je 145,04 dolara’.

Od aprila se prešlo na Turski tok i cijene su date na 1000 Sm3/USD kako smo ranije precizirali.

Ovim se dokazuje da je Džindić obmanuo javnost, ali i Vladu FBiH kada je zastupao priču o jeftinijem plinu samo da se pređe na Turski tok. Sve je to bila, kako se vidi danas, paušalna ocjena SBB-ovog ministra.

Prema saznanjima Patrije čak bi moglo doći i o povećanja cijena gasa, ali Džindić o tome šuti, jer će teško moći objasniti da umjesto smanjenja slijedi povećanje cijena!

Podsjećamo da je Džindić naveo i da će se ‘poduzeti sve pravne radnje kako bismo se zaštitili’ od Mađara. S obzirom da postoji važeći ugovor s morat će se isplatiti mađarskim kompanijama 23 miliona dolara penala nakon što je 1. aprila ove godine ruski Gazprom isporuku plina prema BiH prebacio na takozvani Turski tok.

On je i tada kazao da bi, nakon što snabdijevanje bude prebačeno na Turski tok, plin mogao biti jeftiniji jer se trenutno izdvajaju značajna sredstva za transportne usluge.

Ulazimo u četvrti mjesec a ništa od obećanog nije ispunjeno, a BH-Gas su doveli pred kolaps, s obzirom da su im blokirane javne nabavke, pa je zaustavljen i projekat Južne interkonekcije.

Sada postaje jasnije da je Džindićev, ali očito i premijera Fadila Novalića, bio jedini cilj raditi za ruske interese kako bi BiH ostala ovisna o ruskom gasu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79