Prošla je 21 godina: Na sudu u Zagrebu ubio suprugu, njenu advokaticu i sutkinju

HRVATSKA danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene i jednu teško ranjenu u maloj sudnici zagrebačkog Općinskog suda tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

“Protekla je 21 godina od stravičnog ubojstva triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu. Taj zločin trajna je obveza svim institucijama da predano rade na sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji te da ohrabruju žrtve u prijavljivanju nasilja”, poručio je premijer Andrej Plenković u svojoj poruci na Twitteru.

Nezapamćeni zločin dogodio se 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Oraškić, inače policajac policijske postaje Novi Zagreb koji je zbog sumnje da je zapalio kuću ženinih roditelja bio suspendiran, postao je prva osoba u Hrvatskoj osuđena na maksimalnih 40 godina zatvora.

“Ispalio mi je metak u leđa i glavu”

Tog jutra 22. rujna 1999. oko 9.30 sati došao je naoružan pištoljem u Palaču pravde. Rasprava je trajala od 9.45 do 10 sati, a u trenutku kada ju je sutkinja Hvalec privela kraju, Oraškić je izvadio pištolj i zapucao po sudnici, u kojoj se nakon tog krvavog događaja nikada više nije održala rasprava.

Stanka Cvetković jedina je preživjela pokolj. Kasnije je Večernjem listu opisala stravični događaj.

Kada je sutkinja Ljiljana Hvalec na kraju brakorazvodne parnice u zapisnik izdiktirala “dovršeno”, čula sam kako joj se oteo uzvik iznenađenja. Podigla sam pogled i vidjela pištolj u njegovoj ruci. Repetirao ga je i počeo je pucati. Izbrojila sam osam hitaca, nadala se da će mu se isprazniti pištolj, da neće pucati u mene. No tada mi je prišao. Ispalio mi je metak u leđa i glavu”, ispričala je Cvetković.

Nakon pucnjave Oraškić je izašao laganim korakom, kao da se ništa nije dogodilo, te je najprije otišao do obližnjeg WC-a kako bi s ruku oprao tragove baruta. Zatim je, iskoristivši gužvu koja nastala, napustio zgradu suda.

Pokušao pobjeći preko granice

Svojim Passatom zaputio se put graničnog prijelaza Bregana, gdje su ga oko 13 sati uhitili. Kada je zaustavljen na suvozačkom sjedalu imao je policijsku uniformu, koja mu je trebala poslužiti kao krinka, pisao je Večernji list.

Na granici je rekao kako je policajac te da ide u Brežice na sprovod pa onda na posao. No, nisu mu povjerovali. Njegova je fotografija, odmah nakon masakra, odaslana svim policijskim ophodnjama u zemlji. Granični policajci kazali su Oraškiću da izađe iz vozila i dođe u službene prostorije, gdje je uhićen. Pretragom vozila nađen je pištolj, brakorazvodni spis te gotovo 90.000 DEM i 180.000 kuna. Sve je govorilo da je Oraškić zločin i bijeg pomno planirao.

Tijekom suđenja tražio je izuzeća sudskih vijeća, stalno je vrijeđao suca i članove obitelji svojih žrtva, kojima je poručivao da su đubrad, novinare je nazivao štakorima. Na kraju, izrečenu presudu nije mogao mirno saslušati. U jednom je trenutku kleknuo te je prekrio uši ne želeći slušati presudu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79