Proslava male mature od 5 do 50KM: “Nekim roditeljima je i to luksuz”

Način proslave male mature razlikovaće se od škole do škole, raspon plaćanja po djetetu je od 5 pa do čak 50 KM, dok su neke škole odlučile da ništa i ne organizuju!

Po Zakonu o osnovnom obrazovanju, proslava male mature može da se organizuje isključivo u školskim prostorijama. Postoji izuzetak za škole koje nemaju uslove za to, odnosno nemaju adekvatan prostor. Takve osnovne škole mogu da organizuju proslavu u kulturno-sportskim objektima u dogovoru sa jedinicima lokalne samouprave.

 

– Roditelji se moraju odreći mnogih stvari kako bi omogućili svojoj djeci ono najosnovnije što je potrebno za maturu – istaknuo je Bago.

Osim školskog pribora, knjiga i odjeće, pred roditeljima maturanata je još jedan izazov. Tako već sada mnogi počinju pripreme za malu ili veliku maturu, a sve će to značiti novi udar na džepove roditelja.

Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja “Futura” Mostar, kazao je kako se roditelji moraju odreći mnogih stvari kako bi svojoj djeci omogućili sve što im je potrebno za maturalnu večer.

– Stvar je jasna, za četveročlanu obitelj s prosječnim primanjima nedostajat će tisuću maraka kako bi mogli omogućiti sve ono što je navedeno u potrošačkoj košari – kazao je Bago. Dodao je i kako potrošačka košara, koja je samo u ožujku iznosila više od 2.000 maraka, ne uzima u obzir troškove kao što su najam, krediti, pa i mature.

Tako u Trebinju sve tri osnovne škole organizuju proslavu u Domu mladih.
Program proslave

– Proslava će biti početkom juna u skladu sa zakonom i po pravilniku koji imamo. Nijedna od tri škole nema uslove za proslavu u svojim objektima i tako se radi godinama, a osnivač Doma mladih je Grad Trebinje – objašnjava za Srpskainfo Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

Nadaždin, koji je direktor Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški” Trebinje, kaže da djeca plaćaju ulaz od 5 KM u Dom mladih u kojem im je obezbijeđena muzika.

– To je simbolično za zakup prostora i muziku. Djeca naruče sokove i eventualno pice. Okupljaju se u 19 časova, prošetaju do Doma mladih i tamo budu od 20 časova do ponoći. Po njih dolaze roditelji, objekat ima svoje obezbjeđenje i bude zaključan iz bezbjednosnih razloga – kaže Nadaždin i tvrdi da u objektu nema konzumacije alkohola.

U Banjaluci, kao najvećem gradu Republike Srpske i s najvećim brojem škola, situacija sa proslavom male mature je šarolika.
Pojedine škole bez proslave

Tako Osnovna škola „Sveti Sava“, jedna od najvećih u Banjaluci, ove godine uopšte neće organizovati proslavu za svršene osnovce.

– Imali smo proslavu prošle godine u holu. Bila je velika vrućina, otvarali su se prozori i zaista je teško paziti na bezbjednost toliko đaka. Mi imamo oko 150 maturanata. Zato smo ove godine donijeli odluku da ne bude proslave – kaže za Srpskainfo Miroslav Popržen, direktor ove škole.

Popržen je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije. Kaže da svaka škola o proslavi maturske večeri samostalno odlučuje, u skladu s mogućnostima.

Tako, recimo, neke škole koje nemaju uslove organizuju proslavu u restoranu srednje Ugostiteljske škole. Kako saznajemo, cijena je oko 30 KM.
Ponuda

Jedna od škola koja ima uslove za organizaciju proslave mature u svom holu jeste OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“. Roditelji su dobili ponudu po kojoj bi trebalo platiti 50 KM po djetetu!

– To nije obavezno. Radi se o ponudi koju smo dobili od jednog svadbenog salona. Oni bi u školski hol donijeli stolove i stolice, sokove i hranu. Njihova je usluga, muzika i obezbjeđenje. Proslava bi trajala od 20 časova do ponoći – kaže direktorka ove škole Tatjana Vilendečić.

Na pitanje da li je roditeljima ponuđen još neki izbor, ona kaže kako je i ova ponuda stvar izbora.
Tatjana Vilendečić

– Ja nemam stolova i stolica. Ko će da kontroliše djecu? To nije obavezno, samo je ponuda. Ne mogu da iskontrolišem sve to, ovo je škola od 5.400 kvadrata, a ponuda podrazumijeva i obezbjeđenje za vrijeme proslave – dodaje Vilendečićeva.
Cvijeće za učiteljice

Njene kolege u Doboju imaju drugačiji pristup u organizaciji proslave male mature.

– Organizujemo proslavu u školi. U holu škole imaju grickalice, muzika, sokići, voda, a zabava traje od 18 do 23 časa, kada po djecu dolaze roditelji. Škola će biti zaključana, ne može niko da izađe iz objekta i da uđe. Imamo obezbjeđenje. Imali smo praksu da organizujemo na našem igralištu na otvorenom, ali zbog mjera bezbjednosti ove godine nismo ni razmišljali o tome – objašnjava Ljubiša Blagojević, direktor OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ Doboj.

Djeca će da plate od 12 do 15 KM, kako tvrdi Blagojević, u zavisnosti od svih troškova. A troškovi su grickalice, sokići, cvijeće za učiteljice koje su ih ranije učile, te DJ.

– Nije to nivo kao mature u srednjim školama, to je više simbolično obilježavanje završetka njihovog devetogodišnjeg školovanja. Otprilike tako funkcioniše u svim školama regije Doboj – kaže Blagojević.

Učenici devetih razreda u Republici Srpskoj nastavu završavaju naredne sedmice. Po zvaničnim podacima, u deveti razred ove školske godine upisana su 9.786 đaka.
Kako je u Semberiji?

Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare, kaže da će u ovoj regiji svaka škola donijeti odluku o organizaciji proslave male mature s predstavnicima roditelja.

– Moja škola će organizovati proslavu u školskim prostorijama, kako je to i definisano zakonski. Jedino ako nemaju uslove u svojim prostorijama, onda škola u saradnji s jedinicama lokalne zajednice može da organizuje proslavu maturske večeri, recimo, u centrima za kulturu.

U mojoj školi je roditeljima i djeci ponuđeno da se organizuje disko veče, da se pripremi hol škole sa muzikom i DJ, da sa angažuje agencija za obezbjeđenje lica i objekata i da se naruči ketering sa hranom i pićem. Cijena zavisi od broja djece. Ako bi svi bili zainteresovani, onda je to 30 KM po djetetu. Proslava je predviđena od 19 do 24 časa – navodi Račanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79