Prošle godine povećan broj saobraćajnih nezogda

 

Ilija Smiljanić, inspektor za bezbjednost saobraćaja, sektor policije PU Banjaluka, rekao je da u 2023. godini došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2022.

To povećanje se najviše odnosi sa nezgode sa materijalnom štetom.

„Međutim došlo je do povećanja nezgoda sa posljedicama po lica, ali ukupno gledano možemo biti zadovoljni, stanje bezbjednosti saobraćaja možemo ocijeniti kao zadovoljavajuće na području PU Banjaluka“, izjavio je Smiljanić za ATV jutro.

Prošle godine na području grada Banjaluka dogodilo se 3.838 saobraćajnih nezgoda, a u 96 su učestvovali sami pješaci. Od tih 96 nezgoda, 21 se dogodila na obilježenom pješačkom prelazu ili semaforu.

„U 11 saobraćajnih nezgoda pješaci su odgovorni za nastanak nezgode, dok u ostalih 85 su odgovorni vozači“, rekao je Smiljanić.

On je rekao da je alkohol u manjoj mjeri zastupljen kao uzrok saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja nezgoda zastupljen je procentualno 4,29 odsto, a u nezgodama u kojima su učestvovali pješaci 4,16 odsto.

„Pješaci prilikom svakog prelaska kolovoza treba da obrate pažnju na vozila koja se kreću. Greške koje su uzrok saobraćajne nezgode su nepridržavanje potrebnog rastojanja, prvenstvo prolaza, vožnja unazad i neprilagođena brzina uslovima i stanju na putevima, te određen procenat je upravljanje pod dejstvom alkohola“, rekao je Smiljanić.

Najzastupljeniji prekršaji su prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, upravljanje neregistrovanim vozilom, kao i prekršaj vozač-pješak

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79