Prošle godine roditeljima u BiH oduzeto 94 djece

Sve je više zanemarene, zapuštene i zlostavljane djece. Potvrđuju to i podaci socijalnih službi u BiH, ali i nadležna ministarstva. Tako je samo prošle godine u BiH od roditelja oduzeto 94 djece, od toga čak 86 u FBiH, a u RS svega osmero. Sva su djeca predata nadležnim službama ili data u hraniteljske porodice.

Smrt bebe Ajdine

Slučaj sedmomjesečne Ajdine Osmanović, koja je prije dvije sedmice umrla u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS), a o kojoj je naš list jučer pisao, šokirao je javnost.

Podsjetimo, ona i njen stariji brat oduzeti su od roditelja i posredstvom Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo predati prošle godine u Dom za nezbrinutu djecu Bjelave. Beba Ajdina bila je u toliko zapuštenom stanju da su je četiri puta hospitalizirali zbog teških plućnih problema, a na kraju je na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a zaražena morbilima i nije joj bilo spasa.

Mirsada Poturković iz Kantonalnog centra za socijalni rad u Sarajevu za „Dnevni avaz“ iznijela je šokantne podatke.

– Prošle godine registrirali smo 311 slučajeva zanemarivanja djece i 144 djece koja su zapuštena. Čak 519 mališana bili su žrtve nasilja u porodici – kazala je Poturković.

Ugroženi životi

Prema njenim riječima, roditelji djece koja od malih nogu proživljavaju torturu ili nasilje uglavnom su ovisnici ili imaju određene duševne smetnje.

– Informacije najčešće dobivamo iz škola, ali zlostavljanu i zanemarenu djecu pronađemo i tokom razvoda roditelja. Čim utvrdimo da su djeci ugroženi životi, pokrećemo postupak da se roditeljima privremeno oduzmu djeca – dodala je Poturković.

Nasilje i prostitucija

U porodicama u kojima su djeca oduzeta, kako su nam kazali iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, nisu rijetki slučajevi porodičnog nasilja, skitnje, prostitucije, besposličarenja, različitih krivičnih djela… Iza svih problema najčešće stoji siromaštvo.

Dešava se i da su djeca fizički i seksualno zlostavljana, a česti su slučajevi da su mališani izloženi prosjačenju.

– Mnoga djeca iz takvih porodica ne idu ni u školu. Mnoga od njih su zlostavljana pa odbačena – naveli su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments