Prošlo je pet godina od ubistva Đanija Balića u Mostaru

Danas se navršava pet godina od ubistva tada dvadesetdvogodišnjeg Đanija Balića. Njega je 2015. godine nožem usmrtio M. T., koji je u to vrijeme bio maloljetan.

Tog kobnog 19. decembra  oko 18.20 sati M. T. je Baliću nožem u predjelu leđa nanio dvije ubodne rane. Od posljedica ranjavanja Balić je istog dana preminuo u mostarskoj bolnici.

Balić je tada samo branio mlađeg brata.

Naime, grupa mladića, među kojima je bio Balićev mlađi brat, sastala se sa maloljetnikom kako bi se izmirili i razriješili ranije nesuglasice. Na poziv mlađeg Balića, došao je i Đani, koji je prišao maloljetniku i njegovom starijem bratu te im poručio da idu s tog mjesta. Maloljetnik ga je potom više puta udario nožem u predjelu leđa, zadavši mu rane usljed kojih je ubrzo preminuo.

Na njegovoj dženazi samo tuga i suze. Hiljade ljudi oprostilo se tada od ubijenog mladića iz naselja Livač kod Mostara, čija je tragična smrt duboko potresla javnost u državi. Nikoga njegova sudbina nije ostavila ravnodušnim zbog činjenice da je izgubio život iz potpuno bizarnog razloga, odnosno samo zbog toga što je upozorio malodobnog momka da ne reketari i ne uzima novac od djece.

Sa Đanijeve dženaze

Maloljetnik je prvobitno osuđen na devet godina maloljetničkog zatvora, a potom je drugostepeni Kantonalni sud u Mostaru donio drugostepenu presudu odlučujući prema žalbama. Kantonalni sud djelimično je uvažio žalbe M. T., njegovog branioca i oca te preinačio prvostepenu presudu i M.T. osudio na kaznu maloljetničkog zatvora od sedam godina prenosi Avaz.

– Nadam se da je moj Đani na mnogo boljem svijetu, na svijetu kojim ne upravljaju lažni iskazi i “kvazi kajanja” i molitve za duše onih koje je ubio, na svijetu gdje nema propusta u istrazi. Neka se stide svi oni koji su izrekli ovu presudu i tako ubili nanovo i Đanija i sve druge nevino ubijene žrtve, kao i nas, porodicu, i Đanijeve brojne prijatelje – istaknula je tada Đanijeva sestra Alisa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79