Prosvjetari u ZDK sada imaju najveće plate od svih kolega BiH

Prosvjetni radnici u Zeničko-dobojskom kantonu sa novim povećanjem imaće najveće plaće u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić potpisao je jučer s predstavnicima sindikata nove kolektivne ugovore za oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, koji će vrijediti naredne dvije godine, kao i izmjenu i dopunu kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja.

LAKO DO DOGOVORA

Plaća će svim zaposlenim u obrazovanju biti uvećana za dodatnih 10 posto, a uvećana je i naknada za topli obrok za sve budžetske korisnike u tom kantonu sa osam na 10,5 KM, kao i naknada za prijevoz na 250 KM. Novi kolektivni ugovori primjenjivat će se od 1. septembra ove godine.

Prema riječima premijera Mirnesa Bašića, sa socijalnim partnerima su lako postigli dogovor o novom kolektivnom ugovoru za oblast obrazovanja, a kroz dva kolektivna ugovora potpisana u ovom mandatu plaća prosvjetnim radnicima u ZDK-u je uvećana za 30 posto.

Ministar Spahija Kozlić rekao je da je rezultat ovakvih odnosa sa sindikatima poboljšanje materijalnog statusa za više od 5.000 zaposlenih u oblasti obrazovanja u ZDK-u. Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata Bosne i Hercegovine i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja i odgoja ZDK-a, naglasio je da potpisivanjem ovih kolektivnih ugovora prosvjetni radnici u ZDK-u imaju najveću plaću u obrazovanju u BiH.

– Ovo je najuspješnija Vlada ZDK-a do sada. Budžet Kantona u nekim segmentima je tri puta manji nego budžet nekih drugih kantona, a sada je plaća prosvjetnih radnika u ZDK-u veća nego plaća u tim kantonima, istakao je Šatorović.

Predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a Đevad Hadžić kazao je da socijalni dijalog nema alternativu, a pogotovo “kvalitetan socijalni dijalog kakav se vodi na području ZDK-a”.

– Vlada ZDK-a u ovom sazivu je, osim uvećanja plaća, naknada i poboljšanja uslova za rad, doprinijela da se na višu razinu podigne socijalni dijalog. Tome je doprinijela i uspješna saradnja svih sindikata koji imaju jedinstven stav prema svom poslodavcu, odnosno Vladi ZDK-a, poručio je Hadžić.

VLADA ZA PRIMJER

Šatorović je ustvrdio da je Vlada ZDK-a “primjer kako neka vlada treba da pregovara sa socijalnim partnerima te kako se odnosi prema radnicima u oblasti obrazovanja”. Zato je, veli, potpisivanje kolektivnog ugovora na dvije godine znak i povjerenja sindikata da će Vlada sve obaveze ispuniti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79