Proteklog vikenda u Srbiju ušla 18.793 bh. državljana

Ako se uzme u obzir da smo, od 28. do 30. maja, iz BiH u Srbiju evidentirali 14.379 prelazaka bh. državljana, onda možemo reći da je proteklog vikenda promet bio pojačan – dodala je Vican

Od 4. juna (protekli petak) do 6. juna (protekla nedjelja), kroz 16 graničnih prijelaza u Srbiju su ušla 18.793 bh. državljana.

Kazala je to za Faktor Franka Vican, glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine, i dodala da se na osnovu ovih i brojki od sedmicu ranije može kazati kako je tokom prošlog vikenda bio pojačan promet na ulazu u Srbiju iz BiH.

– Ako se uzme u obzir da smo, od 28. do 30. maja, iz BiH u Srbiju evidentirali 14.379 prelazaka bh. državljana, onda možemo reći da je proteklog vikenda promet bio pojačan – dodala je Vican.

Iako nam u Graničnoj policiji BiH nisu mogli navesti razlog, jer kako kažu ne pitaju ljude koji je razlog njihovog putovanja u druge zemlje, pretpostaviti je da je jedan od njih i mogućnost vakcinacije protiv koronavirusa. Naime, Vlada Srbije je 2. juna donijela odluku da se bh. državljani od 3. juna u ovoj zemlji ponovo mogu vakcinisati protiv COVID-19.

Kako su proteklih dana izvještavali srbijanski mediji, državljani BiH mogli su doći na bilo koji punkt predviđen za vakcinaciju, od Beograda, Loznice, Priboja, Novog Pazara…, i primiti vakcinu, a na raspolaganju je bilo više njih, od AstraZenece, Pfizer, Sinopharm vakcina.

Vican je podsjetila da državljani BiH u Srbiju i Crnu Goru i dalje mogu sa pasošem ili ličnom kartom kao važećim dokumentima.

– Kada je riječ o zemljama Evropske unije, BiH još nema potpisan sporazum sa tim državama gdje je lična karta važeći dokument za prelazak državne granice – navela je Vican.

Iz Granične policije BiH naveli su da je u periodu od 4. do 6. juna kroz sve granične prijelaze na izlazu iz naše zemlje prešlo 57.338 bh. državljana, dok je u periodu od 28. do 30. maja evidentirano 45.974 prelazaka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79