Protest mještana Morančana: Kada se neko zakašlje, nestane struje

Mještani naselja Morančani u Ljubačama okupili su se jučer u ovom naselju kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo neredovnim snadbjevanjem električnom energijom te pozvali nadležno preduzeće da riješi taj problem.

Naime, naselje Morančani ali i susjedni Pasci i Par Selo u dva navrata ove sedmice nisu imali električne energije što im je stvorilo ponovo brojne probleme.

Priča o struji nije od jučer, kažu mještani. Kucali su na mnoga vrata i tražili odgovore od nadležnih ali ih nisu dobili. Problem je što su zbunjeni i koja poslovnica Elektrodistribucije je nadležna jer naselje je u sklopu Tuzle, a račune dobijaju od poslovnice iz Živinica. Šimo Grabovica ima 70 godina i kaže da je u Morančanima oduvijek bio slab napon električne energije, a situacija se pogorošala posljednjih godina. Kako kaže, dio mjesne zajednice Ljubače nema problema sa električnom energijom ali dio gdje on živi, ima.

„Ako zagrmi, nestane struje. Ako počne jača kiša, nestrane struje. Ako počne vjetar, nestane struje. Ma, ako neko zakašlje, nestane struje. Što je najgore u tome svemu, neko pali i gasi po nekoliko puta. To šteti svim aparatima u kući. Uništava svu elektroniku.“- priča Grabovica. Iskustvo sa uništenim kućanskima aparatima imala je već i Ruža Matuzović koja u Morančanima živi 51 godinu.

„Pokvario mi se frižider i zamrzivač zbog problema sa strujom. Kada je nema, bez grijanja sam. Struje često nema za Božić. Inače, samo neka vjetar malo zapiri, struje nema.“- priča ova mještanka. Što je najgore, nastavlja, brine se o bolesnom mužu, a to je otežano kada nema električne energije kao što je bilo već dvije noći ove sedmice.

„Na tri mjesta su mi gorile po tri svijeće. Dežurala sam i nisam spavala. Bojala sam se da nas svijeće ne zapale. Bolesnik je u kući. „- kaže ona i podsjeća da uredno izmiruje svoje obaveze prema nadležnom javnom preduzeću.

Mještani Morančana upozoravaju da je mreža izuzetno loša što se može vidjeti na velikom broju nagetih i ukošenih bandera.

„Ja sam išao 2015.godine da se žalim na bandere. Tada su mi rekli da smo mi u planu da nam stave nove kablove i da će promjeniti bandere. Evo, dođe i 2021.oni ništa nisu uradili.“- priča Slavko Keroškić koji naglašava da uredno plaća račune za električnu energiju te da je Elektrodistribucija dužna, po ugovoru , uredno snadbjevati potrošače električnom energijom.

Mještanima strpljenja ponestaje zbog dugogodišnjeg problema sa neredovnim snadbjevanjem električnom energijom. Kako kažu, tu žive i imaju pravo da dobiju ono što plaćaju.

„ Mi ovdje živimo i nemamo namjeru seliti nigdje. Stalo nam je da ovaj sistem funkcioniše kako treba. Da dobijemo struju svi mi koji imamo probleme. Mi, Pasci, Par Selo. Možda slučajno struje uvije nema u blagdanskim danima ali nećemo i ne trebamo gledati na to sada. Ali živjeti u 21.stoljeću bez struje danima, nisi u stanju funkcionisati. Dovodi nas to sve do nervnog sloma. „- ogorčeno priča Ljubica Stjepić i dodaje da danas sve funkcioniše uz pomoć struje. I Ljubica i sve njene komšije, odlučni su da istraju u borbi da dobiju redovno snadbjevanje energije, a podršku očekuju i od mještana Pasaca i Par Sela. Poručuju da zajedničkim snagama mogu ostvariti svoja prava i dobiti ono što plaćaju jer električna energija nije besplatna. Stoga su najavili potpisivanje zajedničke peticije koju će dostaviti nadležnima ali i neke druge aktivnosti. Ukoliko to ne bude urodilo plodom, uslijedit će građanski neposluh i neplaćanje računa za električnu energiju prenosi Tuzlainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79