Protest protiv otvaranja rudnika litija na Majevici: Očuvanje prirode iznad privatnih interesa

U ovakvoj zemlji vjerovati da će eksploatacija rudnog bogatstva donijeti dobro svima, a ne samo šačici vlastodržaca je u najmanju ruku naivno, izjavila je danas za Fenu predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić, u povodu najava otvaranja rudnika litija na području Majevice u Opštini Lopare.

“U zemlji u kojoj je skoro svaki potez vlasti obavijen velom tajne, u zemlji u kojoj se krije ugovor sklopljen o izgradnji autoputa, u zemlji u kojoj se diplome zaposlenih u javnoj upravi kriju kao zmija noge…

U takvoj zemlji vjerovati da će eksploatacija rudnog bogatstva donijeti dobro svima, a ne samo šačici vlastodržaca je u najmanju ruku naivno”, kaže Trivić.

Zato je, naglašava, protiv davanja naših prirodnih bogatstava.

“Očuvanje prirode i zdrav život moraju biti imperativ, a pogotovo moraju biti kada znamo da je Vlada RS razvlastila lokalne zajednice da bi kontrolisala davanje koncesija. Neće to tako ići! Narod ne možete razvlastiti!

Nećemo dati ni Lopare, ni svaki drugi kraj u kojem se “ispod žita”, pod velom sigurne i velike zarade i pod velom dobrobiti za narod, priprema uništenje životne sredine”, poručuje Trivić.

Kaže da će ovakva djelovanja smatrati za rad protiv vlastitog naroda, uništavanje prirodne okoline “zarad šačice dolara koje će završiti u privatnim džepovima pojedinaca”.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić predao je danas u Banjaluci, u Skupštini Republike Srpske, peticiju kojom je više od 3.700 stanovnika tog gradića na istoku Bosne i Hercegovine navelo da se protivi otvaranju rudnika litija na planini Majevica u njihovoj općini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79