Protest roditelja povratnika, traže ostavku direktorice škole Mevlide Dervišefendić

„Djeca koja su se izjasnila da tog dana u školu nisu išla zbog tog praznika su kažnjena. Ova ostala djeca koja su rekla da su bila bolesna, nisu kažnjena“ , kazala je Aida Mujakić, predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Petar Kočić”, Sjenina Rijeka

Povratnici u naselja Sjenina i Sjenina Rijeka kod Doboja jutros su se na mirnom protestu okupili u blizini OŠ „Petar Kočić“ u ovom naselju zatraživši ostavku Školskog odbora i direktorice škole Mevlide Dervišefendić. Razlog nezadovoljstva je što je direktorica Dervišefendić učenicima ove škole koji su, zbog Dana državnosti BiH, 25.11. prošle godine izostali s nastave, uz neopravdane časove izrekla i mjeru smanjenog vladanja, javlja FTV.

Ovo je direktorica Mevlida Dervišefendić koja je kaznila djevojčicu Lamiju jer je slavila Dan državnosti BiH

Roditelji su se, kažu, na mirni protest odlučili nakon brojnih slučajeva diskriminacije u školu, od negiranja bosanskog jezika do kažnjavanja učenika zbog neposjedovanja zaštitne maske, iako ih je škola dobila u okviru javnog programa borbe protiv epidemije. Sve je kulminiralo selektivnim kažnjavanjem učenika koji su odsustvovali iz škole zbog proslave Dana državnosti BiH.

„Djeca koja su se izjasnila da tog dana u školu nisu išla zbog tog praznika su kažnjena. Ova ostala djeca koja su rekla da su bila bolesna, nisu kažnjena“ , kazala je Aida Mujakić, predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Petar Kočić”, Sjenina Rijeka.

„Očito da na ovakav način obrazovanja samo izađu generacije poltrona, ulizica i beskičmenjaka“, kaže nam Kaduna Mešinović, roditelj.

„Ovdje vlada neviđeno zastrašivanje, neviđen teror i neviđeno nepedagoško, neljudsko ponašanje u ovoj školi“, upozorio je Mihnet Okić, potpredsjedavajući Doma naroda RS.

S obzirom da skup policija nije odobrila više građana je pozvano na informativni razgovor. Uprkos, kako kažu pritiscima, povratnici i roditelji osnovaca iz ovih naselja su odlučni da, do ispunjenja njihovih zahtjeva, djecu na šalju u školu i svakodnevno nastave s protestima.

„Sve dok direktorica ne ode tu ćemo biti. Nećemo dati djeci da idu u školu. Ako treba poslat ću je negdje drugo, samo neće više ovdje ići“, kaže jedan od roditelja Fadil Okić.

Jutros smo pokušali doći i do izjave direktorice, ali ona nije bila raspoložena za razgovor s medijima.

Djevojčici smanjili vladanje u školi jer je slavila Dan državnosti BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79