Protest RVI kod OHR-a u Sarajevu: Želimo mir. Nikada više nećemo dozvoliti Foču, Prijedor, Srebrenicu…

U blizini zgrade OHR-a za danas su najavljeni protesti ratnih vojnih invalida. Protest počinje “minut do 12” i planirano je da traje do 14 sati. Demonstranti su se već počeli okupljati.

Preko puta OHR-a raširili su transparente koji na bosanskom i engleskom jeziku poručuju: “‘Minut do 12’ za mir i prosperitet u BiH” i “‘Minut do 12’, pamtimo nepravednu prošlost – gradimo pravednu budućnost”.

Organizatora protesta kazali su kako ovim činom žele skrenuti pažnju javnosti na narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Zbog protesta izmijenjen je režim saobraćaja koji se odnosi na ulice Zagrebačka – krajnja saobraćajna traka koja se prostire neposredno naspram zgrade OHR-a, nakon toga uz odobrenje i pratnju pripadnika MUP-a kretanje kolovozom ulice Vrbanja do zgrade Parlamenta BiH i nadalje trotoarom saobraćajnice Zmaja od Bosne do Ambasade SAD u BiH.

“Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od potpune obustave motornog saobraćaja na dijelu kolovoza na kojima službenici MUP-a KS procjene sigurnost učesnika protesta, a na ostalim lokacijama dozvoljava se samo u postojećem režimu saobraćaja, bez upotrebe zvučnih signala i uz policijsku pratnju. Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno prolaska kolone, bit će uspostavljen redovni režim saobraćaja”, saopćeno je ranije.

“Okupili smo se da poručimo međunarodnim i odmaćim institucijama da se hitno odblokira država BiH i da se institucije BiH vrate u ustavno-pravni okvir. Da poručimo da u ovoj zemlji postoje sinovi kćeri koji budno prate svaki korak. Da nećemo dozvoliti ultra nacionalističkim politikama da podrivaju ustavno-pravni poredak BiH i ugrožavaju mir. Iako mi to na neki način imamo na djelu”, rekao je Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI i paraplegičara na današnjem protestu kod OHR-a u Sarajevu.

Na protestima je bio i Fahrudin Mujkić, RVI 100 posto prve grupe koji je u odbrani BiH izgubio vid na oba oka i obje ruke. Kazali su kako žele da građani BiH jasno znaju da će ostati doslijedni borbe za BiH, građansku državu, ravnopravnu za sve ljude dobre volje i poštone.

“Onima kojima država BiH ne odgovara kao građanska i normalna država, imaju pravo da idu gdje hoće. Nema razlaza. Samo se otići može. Kome se ide može spakovati kofere i da ide kuda hoće. Kome se ne živi mirno. Mi želimo mir. Uprkos svemu što smo dožvijeli i preživjeli. Došli smo da poručimo da nikada više nećemo dozvoliti ni sebi niti međunarodnim i domaćim institucijama, da čekamo u redovima za klanje i silovanje, masovne grobnice… Jer ponašanje međunarodnih institucija, pa i OHR podsjeća na mračne 90-e godine kada smo imali Prijedor, Foču, Ahmiće, Srebrenicu, Sarajevo… A imali smo dogovore i na kraju Dejtonski mirovni sporazum nam je ponuđen kada smo mogli odbraniti državu. Sve to razumijemo, ali mi smo ga prihvatili da ljudske žrtve ne padaju, da djeca ne ginu, da ljudi ne ostaju bez ekstremiteta i da konačno ovo sunce ugrije svakog čovjeka”, rekao je Aganović.

Psimo sa zahtjevima međunarodnim i domaćim institucijama

Savez RVI i parapalegičara BiH napisao je pismo međunarodnim i domaćim institucijama u kojima su sadržani zahtjevi koje će predati. Između ostalog, traže da se zaustavi i sankiocniše ultra nacionalistička, ratno huškačka politika i hitno prekine blokada države BiH.
Također, traže da se osiguraju mehanizmi koji će onemogućiti blokiranje države i da se funkcionisanje države BiH vrati u ustavno-pravni okvir.

Traže i da se SAD preuzmu svoje obaveze u punom kapcitetu u kontekstu autentičnog tumačenja i provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i to a se zvaničnom Beogradu i Zagrebu jasno da do znanja kakva je njihova uloga u kontekstu potpisivanja Dejtona.

“Kada je riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu države BiH, ubuduće da se riječi razgovori, kompromis i pregovori potpuno isključe, oko toga nema rasprave”, poručili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79