Protest trgovaca u Sarajevu: Mi uvijek radimo, nama danas nije praznik

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine za Praznik rada održava proteste u Sarajevu jer kako kažu ovaj dan za njih ne znači ništa te će ukazati na svoje stanje.

Nakon okupljanja na Željezničkoj stanici planirana je vožnja kroz Sarajevo sa zaustavljanjima ispred tržnih centara, a okupljanje je predviđeno u Velikom parku.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, u najavi ovog dešavanja za portal Klix.ba je kazala da 1. maj i najbolji datum za proteste i bunt, jer trgovci skoro uvijek rade na taj dan.

“I inače bi 1. maj trebao biti obilježen kao dan na koji će sindikati artikulisati zahtjeve i boriti se za radnička prava. Inače smo svjedočili da se ovaj praznik rada obilježava na izletištima, uz muziku, roštilj i zabavu, što se sada znatno promijenilo zbog pandemije, ali bez obzira na to taj dan bi trebao biti povod da se svi radnici ujedine i upute svoje zahtjeve vlastima. Prvi maj u BiH zapravo već decenijama nije praznik rada”, navela je Beširović.

Proteste ovog sindikaza podržali grupa “Ženski marš” koji su u posljednjih mjesec dana organizovali dva protestna okupljanja u Sarajevu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79