Protesti firmi širom BiH zbog poskupljenja struje: U Novom Travniku upozoravaju da će otpuštati radnike!

Protesti firmi širom BiH zbog poskupljenja struje: U Novom Travniku upozoravaju da će otpuštati radnike!


Polusatni štrajk upozorenja zbog najavljenog povećanja cijena struje do 350 posto održan je i u GS tvornici mašina u Novom Travniku.

Račun ove firme za struju bi iznosio i preko milion maraka sa trostrukim povećanjem, što je kažu neodrživo i nedopustivo. Inače, kompaniji GS TMT d. o. o. mjesečna faktura za utrošak električne energije iznosi oko 60.000 KM.

Aktuelni ugovor sa EP BiH ističe krajem godine, a novi ugovor neće potpisati. Nadaju se kompromisu do kraja godine sa vlastima FBiH i EP, inače će biti dovedeni u stiuaciju u kojoj bi morali otpuštati radnike.

Ova firma zapošljava više od 400 radnika, a proizvode izvozi na tržište Zapadne Evrope.

 

Na polusatni štrajk su ih ranije pozvali iz Udruženja poslodavaca Federacije. U pozivu su naveli da federalne vlasti, i ostali ne reaguju na poskupljenja električne energije koja su u nekim segmentima dostigla povećanje i do 300 posto.

– Mi pokušavamo već dva mjeseca da napravimo jedan razgovor, kako bismo iznašli optimalno rješenje, ali jednostavno nemamo adekvatan feedback. Kraj godine je već za nekoliko dana, 90 posto ugovora u Federaciji sa privrednim subjektima važi do 31. decembra i bojimo se da ćemo zaista dobiti nove ugovore sa povećanjem od 300 posto, istakao je Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH, piše Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija