Protesti sindikalaca u Sarajevu: Ulice će biti blokirane do 16 sati

Članovi Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine počeli su, u okviru protestne šetnje, blokadu ulica u Sarajevu.

Ulice će periodično biti blokirane do 16 sati.

Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, kazao je kako “1.000 KM u situaciji kada potrošačka korpa iznosi preko 2.000 KM je najminimalniji iznos koji će omogućiti dostojanstven život radnika u FBiH”.

Dvadeset i pet godina nakon rata napravili smo tajkune, bogate poslodavce, izgradili državne institucije s preglomaznom administracije, a zauzvrat radnik dobio platu od 400 KM. To je neodrživo stanje i 1.000 KM je najminimalniji zahtjev. Svaka priča o iznosima od 500KM – 600 KM je neprihvatljiva – rekao je Šatorović.

Istakao je kako je Udruženje poslodavaca FBiH tražilo sebi podobne sindikalce, podobne lidere koje su mogli kupiti, a oni u Ekonomsko-socijalnom vijeću za dvije godine nisu delegirali niti jednu tačku za prava radnika.

Za njih su to normalni sindikati. Mi se ponosimo time što smo nenormalni za njih i nelegitimni. Bilo bi nas sramota da za nas Udruženje poslodavaca, čast izuzecima, koje beskrupulozno iskorištava radnike, kaže da smo razumni, odgovorni i suosjećajni. Ovim ljudima u FBiH ne treba suosjećanje već novci od kojih će normalno živjeti, školovati svoju djecu i plaćati račune – rekao je Šatorović.

Kazao je kako je došlo vrijeme da nakon 20 godina “radnici dobiju dio kolača” jer su “svojim znojem od tajkuna napravili tajkune”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79