Protesti studenata Američkog univerziteta u Tuzli: Od Prcića traže diplome, on ih ne želi izdati

U Tuzli će danas prekoputa zgrade Tužilaštva Tuzlanskog kantona biti održani mirni protesti grupe studenata Američkog univerziteta u BiH kojima osnivač tog univerziteta Denis Prcić ne želi izdati diplome o završenom studiju, potvrdio je za Patriju Jasmin Memić, jedan od oštećenih studenata.

„Podržavamo rad Tužilaštva TK i MUP TK i pozivamo ih da nastave korektno i pošteno obavljati svoj posao kao do sada“, kazao je Memić.

Sumnje u zakonitost rada Američkog univerziteta u Sarajevu

Na protestima će biti zatraženo i uključivanje Ambasade SAD da se pokrene oduzimanje državljanstva Denisu Prciću s obzirom na sve malverzacije i kriminalne radnje koje je činio posljednjih godina.

Iako je Tužilaštvo TK vratilo oduzete diplome i time odblokiralo proces dodjele diploma, Prcić je poručio da ne želi izdati diplome dok se ne okonča postupak protiv njega što može trajati godinama. Tužilaštvo TK je u novembru prošle godine izvršilo pretres prostorija te izuzelo pronađene diplome, matične knjige i drugu dokumentaciju po prijavi grupe studenata za iznudu. Prcić ima status osumnjičenog, a ispitano je 130 osoba. Još uvijek nema konačne tužilačke odluke.

Policija upala u prostorije Američkog univerziteta u Tuzli!

Svi procesi na AU u BiH i u Tuzli i u Sarajevu su vež duži period zaustavljeni, a Tužilaštvo TK je zatražilo i pomoć institucija Sjedinjenih Američkih Država. Istragu vode i Tužilaštvo KS, Tužilaštvo BiH, a novi predmet otvoren je i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79