Protesti u Beogradu: “Mali slušaj tatu, ne diraj mi platu”, “Honorarci nisu kriminalci”…

Hoće da plaćaju porez, ali ne retroaktivno i ne u iznosima većim od polovine svojih petogodišnjih primanja. Zato traže pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom Srbije u cilju konačnog rješavanja statusa radnika na internetu – freelancera.

Za to vrijeme, traže da se obustavi, kako su naveli, “poreski progon”. Ovo su dva osnovna zahtjeva radnika na internetu upućena sa velikog protesta ispred Narodne skupštine u Beogradu, javlja Nova.rs.

Predsjednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar naveo je da ga je u toku protesta zvao šef kabineta Ane Brnabić.

Država duguje pravedan sistem

– Ovako stvari stoje. U ponedjeljak u Vladi pojavljuju se ministar Siniša Mali i Ana Brnabić, direktorka Poreske uprave Dragana Marković da sjednu za pregovarački sto sa nama – rekao je Pogačar.

Na pitanje Nova.rs imaju li formuliran prijedlog sa kojim bi izašli na pregovore, Pogačar je prije početka protesta rekao:

– Obaveze radnika na internetu treba da počnu da teku od momenta primjene novog zakona kojim bi se tačno definisale obaveze i prava frilensera.

Mia Amon, iz udruženja Zaštitnik prava privrednika i preduzetnika, rekla je da poreski sistem mora da bude pravedan i progresivan.

– Uslovi poslovanja moraju biti normalni. To su službenici ove države dužni da obezbijede. Prava i obaveze vrijede i za državu, a ne samo za nas da imamo obavezu, a da nemamo prava. Nećemo da plaćamo tuđe greške. Ova država duguje nama, pravedan sistem u kome privreda može normalno da se razvija. Stop represiji, stop prinudnoj naplati. Stop plaćanju tuđih grešaka. Stop nepravednom poreskom sistemu – navela je ona.

Tatjana Ćopić, freeleancer, rekla je da radi za stranu firmu, koja ima predstavništvo u Srbiji.

– Ja sam samohrana majka maloljetnog djeteta. Počela sam da radim odmah poslije porođaja. Bez ikakvih prava. Radila sam praznikom, vikendom sa djetetom u ruci. Sada me zove poreska uprava, i traži mi da platim poreze. Zovu mene, a ne tu firmu. Ne želim da platim ništa, jer ništa ne dugujem. Dijete nisam mogla da upišem u vrtić, jer sam nezaposlena. Kako onda mogu da plaćam poreze i doprinose. Ne osjećam se dužna ovoj državi – rekla je Ćopić.

Neće posustati

Demonstranti su uzvikivali “lopovi, lopovi”.

Miran Pogačar je naveo da neće stati u borbi, neće posustati.

Demonstranti nose transparente na kojima piše: “Budžeta im fali, neka 80% da Mali”, “Mali slušaj tatu, ne diraj mi platu”, “Neću šifru u ludnici, hoću šifru u APR-u”, “Honorarci nisu kriminalci”, “Naši će frilenseri lutati inostranstvom”, “Prodajem bubreg da platim porez”, “Ekonomski tigar ne jede svoju djecu”, prenosi Nova.rs.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79