Protesti u Sarajevu zbog prava LGBTI osoba: U BiH još uvijek ne možemo registrovati istospolne brakove

Sarajevski otvoreni centar je povodom Dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije organizirao mirno okupljanje ispred Općine Centar u Sarajevu zbog nemogućnosti registracije istospolnog partnerstva ili sklapanjem braka.

Dajana Bakić iz Sarajevskog otvoreni centara kaže kako se narušavaju mnoga prava, ali da je danas fokus na nemogućnost sklapanja istospolnih brakova. Danas su ušli u Općinu Centar kako bi registrovali partnerstvo, ali im je to onemogućeno jer nije zakonski regulisano.

“Jučer smo proslavili UN-ov Dan porodica, a sutra je Dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Nemamo zakone koji regulišu istospolne brakove i partnerstva. Mi smo danas sa pet parova pokušali to danas, naišli smo na jako otvoren odnos matičarke u Općini Centar i bila je spremna za svečani čin, ali nemamo taj zakon koji to reguliše. Postoji odluka još iz 2020. da će Vlada FBiH formirati radnu grupu da izradi nacrt zakona o istospolnom partnerstvu ili braku, ali još uvijek čekamo. Mi pravimo pritisak da se to promjeni.”

Istospolni parovi žive u zajednicama i pošto nema zakona koji reguliše prava takve zajednice, ne mogu ostvariti pravo na penziju, zdravstveno osiguranje na osnovu partnera ili partnerice, naslijediti imovinu….različite vrste pravnih pitanja o kojima heteroseksualne zajednica ne razmišljaju, javlja N1.

BiH ne priznaje istospolne brakove ili partnerske zajednice koji su sklopljeni i van BiH.

“Baš smo dobili informaciju matičarke da su imali zahtjeve da se registruje parnerstvo, ali to nije moguće. Hrvatska i Crna Gora, tamo se to već dešava i mogu se registrovati partnerstva. Ovdje nisu pravno priznati”, kaže Bakić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79