Protesti u Srbiji, blokirane ulice, šta će donijeti pregovorima?

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji danima protestuju u više gradova Srbije, sastali su se u Vladi Srbije sa premijerom Anom Brnabić, dok su istovremeno poljoprivrednici blokirali puteve na više mjesta širom Srbije.

Poljoprivrednici zbog neispunjenja njihovih zahtjeva protestuju i u Novom Sadu, a dugačka kolona traktora parkirana je uz trotoar ispred Novosadskog sajma.

U Subotici je jutros ponovo zatvorena Štrosmajerova ulica u centru grada, javio je RTS. Osim toga, blokirana su četiri putna pravca u Mačvi, odnosno centar Bogatića, izlaz iz sela Ravnje, te put u Banovom Polju i Noćaju.

Poljoprivrednici su blokirali i magistralni put Loznica – Šabac na nadvožnjaku u selu Lešnica. Policija preusmjerava saobraćaj na alternativne pravce.

Takođe, članovi Udruženja poljoprivrednika “Stig” blokirali su Đerdapsku magistralu i kažu da blokade neće biti prekinute dok se ne postigne dogovor. Blokiran je i alternativni pravac preko Male Krsne, Osipaonice i LJubičevskog mosta.

Poljoprivrednici od Vlade Srbije traže da najniža otkupna cijena za mlijeko bude 78 dinara (0,67 eura) plus PDV, subvencije od 35.000 dinara (300 eura) po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Zahtijevaju i da premija za mlijeko bude najmanje 20 dinara (0,17 eura) po litru, da referentna cijena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države EU i CEFTA sporazuma i na sve mliječne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Učesnici protesta traže i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om – 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

Posljednji zahtjev poljoprivrednika je regres za mliječne krave u iznosu od 40.000 dinara (341 eura) po kravi.

Vlada Srbije je u četvrtak ispunila pojedine zahtjeve poljoprivrednika i usvojila više izmijenjenih uredbi koje se tiču subvencija po grlu stoke, povećanja prelevmana na mliječne proizvode i premija za mlijeko.

Ministrica poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je ranije da je sa spiska svih zahtjeva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve osim davanja od 300 eura po hektaru, što je, kako je istakla, zakonski neizvodljivo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79