Protestvovali uposlenici NUB-a u Sarajevu: “5 mjeseci nisu primili platu”

Protestvovali uposlenici NUB-a u Sarajevu: “5 mjeseci nisu primili platu”


Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB BiH) počeli su protestnu šetnju, koja je nakon okupljanja krenula prema zgradi Vlade FBiH, a nakon toga će se nastaviti do zgrade Vlade KS i okončati ispred Vijeća ministara BiH.

Oni žele proširiti svijest o važnosti NUB BiH i spriječiti njeno gašenje.

Aldin Huskić, predstavnik vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske BiH, kazao je da je ovo “čin kojim žele animirati nadležne da pokrenu rješavanje pravnog statusa”.

– Okupili smo se danas ispred Nacionalne biblioteke te organizovali mirnu protestnu šetnju gdje želimo da ukažemo na probleme s kojim se suočavamo. Glavni problem je što radnici bez neriješenog pravnog finansijskog statusa već peti mjesec nemaju platu a ni zdravstvenog osiguranja. Ovo je jedan čin prije našeg najavljenog zatvaranja 26. augusta da još danas pokušamo na ovaj način da animiramo nadležne da pokrenu rješavanje pravnog statusa – kazao je Huskić.

Na pitanje da li misli da će ovo imati učinka, Huskić je odgovorio:

– Nadamo se da će evo bar danas uvidjeti da je stvarno i radnicima i građanima, ali i akademskoj zajednici stalo da se spasi Nacionalna biblioteka i da se ne dozvoli da se završi početak agresije koja je počela 1992., pa da dođemo u situaciju da se Nacionalna biblioteka zatvori.

NUBBiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija