Protiv malih elektrana na Neretvici: Građani ne odustaju od borbe

Javnom tribinom “Problematika (ne)izgradnje mHE na Neretvici” kod Konjica i okupljanjem mještana uz transparente i snažne poruke obilježena je prva godišnjica borbe protiv izgradnje malih hidroelektrana na njihovoj rijeci.

Na početku tribine koja je održana u organizaciji Udruženja “Neretvica-Pusti me da tečem”, na igralištu OŠ Parsovići je kazano kako se nikada neće odustati od borbe za rijeku koja im život znači, te iako izgradnja trenutno miruje, da su oni “na straži za svoju rijeku”.

Na javnoj tribini s međunarodnim učešćem govorili su ugledni profesori iz Sarajeva i Beograda kazavši kako je ideja da se u zajedničkoj borbi Balkan ujedini protiv politike urbicida nad rijekama .

“Ovo je nešto što povezuje sve zelje Balkana, jer je intenzivna, praktično epidemijska gradnje malih hidroelktrana i to nema nikakvo uporište u onome što je javni interes”, kazali su.

Također su iznijeli rezultate istraživanja koja pokazuju jasno da izgradnja minihidroelektrana donosi ogromne ekološke štete, koje se očituju prije svega u presušivanju voda i nestanku biljnog i životinjskog svijeta.

Na skupu su se pojavili i radnici iz Banovića zabrinuti za svoja radna mjesta jer rade u firmi koja proizvodi dijelove za minihidrocentrale i od toga profitira.

Njima je kazano kako ljudi koji se bore protiv hidrocentrala ne vode boru protiv radnika, nego protiv, “onih koji iskorištavaju radnike i prirodne resurse za svoj profit”.

“Ni jedan čovjek ne smije ostati bez radnog mjesta, a posao države je da im osigura egzistenciju”, kazano im je uz jasnu poruku da je borba za rijeke borba za sve ljude u BiH.

Mještani Buturović Polja podsjećaju je u slivu Netvice bila planirana izgradnja 15 minihidrocentrala, pa onda dvije, što su uspjeli zaustaviti, ali da borba još traje.

“Sad je stanje mirovanja ali mi smo na straži”, kažu mještani te poručuju da će održati obećanje koje su dali rijeci i da će život dati, a nju ne, što je i slogan kojim se vode u kampanji zaštite Neretvice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79