Protiv vlasnice poznatog restorana u BiH podignuta optužnica

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Zorice Jovančić zbog sumnje da je nezakonitim postupanjem u privrednom poslovanju i utajom poreza i doprinosa oštetila budžet i fondove u RS, a sebi i Ribnjak-restoranu “Toplik” pribavila korist od 85.866 KM.

Optužnica, koju je potvrdio Osnovni sud u Sokocu, Jovančić tereti da je kao odgovorno lice i vlasnik Ribnjak-restorana “Toplik” u Istočnom Novom Sarajevu od januara 2017. do decembra 2018. godine izbjegavala plaćanje propisanih poreza i doprinosa socijalnog osiguranja, pišu Nezavisne novine.

Terete je da je davala upute uposlenicima da prilikom prodaje hrane i pića izdaju fiskalne račune za određeni dio ostvarenog prihoda od prodaje hrane i pića, odnosno davala upute da kroz softversku aplikaciju “Inspirit gastro” kao dio fiskalnog uređaja ne evidentiraju dio stvarno ostvarenog prihoda.

To je rađeno tako što nisu izdavali fiskalne račune, nego samo tzv. narudžbe i tako je oštetila budžet i fondove, a sebi pribavila korist za pomenuti iznos.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79