Provaljeno u objekt ministrice Turković, laptopi odneseni, ’presnimljeni’ i vraćeni!?

Dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković prijavila je ovih dana lokalnoj policiji i svom osiguranju provalu u jedan od objekata u njenom vlasništvu, saznaje „Dnevni avaz“ iz dobro obavještenih izvora.

Ono što je posebno indikativno, kako nam je rečeno, jeste da je riječ o dvostrukoj provali u kuću u centru Sarajeva, pri čemu su iz nje izneseni samo privatni prijenosni računari.

Usred dana

Kako saznajemo, dodatne sumnje na cijeli slučaj baca i to što je utvrđeno da su računari u oba slučaja vrlo brzo vraćeni u objekt!

Računare, kako nam je rečeno, koriste članovi porodice državne dopremijerke i šefice diplomatije, ali ne ona lično.

– Naravno, sve je prijavljeno nadležnim institucijama. U prvi mah su utvrdili da je iz prizemlja objekta usred dana ukraden laptop. Prijavili su provalu i krađu, ali su šokirani kada su ujutro zatekli vraćen računar. Nakon forenzičke analize, utvrđeno je da je cijeli hard disk, kao i privatni podaci koji su se na njemu nalazili presnimljeni – rekao nam je izvor blizak ministrici.

Ministrica Turković je kratko u izjavi za „Avaz“ potvrdila da je prijavljena provala u jedan objekt u Sarajevu, ali nije htjela govoriti detaljno o slučaju.

– O svemu su obaviještene nadležne institucije – istakla je.

Sadržaj diskova

No, samo nekoliko dana nakon prvog slučaja, utvrđeno je da je i drugi računar koji je bio u objektu odnesen i vraćen za kratko vrijeme. Sve ovo je, kako saznajemo, moguće jer se u objektu koristi uglavnom gornji sprat, dok su privatni računari bili u prizemlju.

– Pokazalo se da je nekome, očito, bilo posebno interesantno to šta se nalazi na diskovima – naveo je naš sagovornik.

Nedostaje šaraf

Riječ je, kako saznajemo, o privatnim računarima i nikakvog službenog korištenja tih uređaja nije bilo niti računari imaju veze s poslovima ministrice vanjskih poslova.

– Analizom je utvrđeno da na jednom od hard diskova nedostaje šaraf, što ukazuje na to da je disk, vjerovatno, skidan i vraćan u računar – tvrdi naš izvor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79