Regija BiH Provedena velika akcija provjere osuđenika pod elektronskim nadzorom, rezultati iznenađujući

Provedena velika akcija provjere osuđenika pod elektronskim nadzorom, rezultati iznenađujući

Ministrastvo pravde FBiH, u saradnji sa Kazneno-popravnim zavodom Sarajevo, provelo je tokom jučerašnjeg dana akciju provjere poštivanja primjene elektronadzora za osobe koje kaznu zatvora izdržavaju na ovaj način.

Provjere su provedene za osuđenike na području Olova, Vareša, Breze, Visokog i Ilijaša, a kako saznajemo utvrđeno je da se sve osobe pod ovom mjerom, njih 20-ak koliko je kontrolirano, strogo pridržavaju pravila.

Radi se o osobama koje su osuđene za neka lakša krivična djela, kao što su naprimjer šumske krađe ili slično, a elektronski nadzor podrazumijeva da kaznu umjesto u zatvoru provode u kućnom pritvoru, iz kojeg mogu ići raditi, a sve kako ne bi bila ugrožena egzistencija njihovih porodica.

Iz Federalnog ministarstva pravde i Uprave KPZ-a ističu da su zadovoljni rezultatima akcije, te da će oni biti uvršteni u konačni izvještaj koji će poslužiti za stvaranje uvjeta za primjenu elektronadzora i u slučajevima mjere kućnog pritvora.

Podsjetimo, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku koji je nedavno stupio na snagu uveo je u krivičnom zakonodavstvu Federacije BiH kućni pritvor s elektronskim nadzorom.

Tom dopunom ostavljena je mogućnost sudovima i tužilaštvima da tokom krivičnog postupka prema osumnjičenima odnosno optuženima mogu odrediti elektronski nadzor, umjesto pritvora, čime je kantonima omogućeno da primjenom ovog instituta smanje troškove pritvora.

Primjenom elektronadzora ti troškovi bi bili smanjeni na 22 KM po osobi prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM