Provela 600 dana u bolnici: Seddina je u 2021. imala 44 želje, ostvarilo se samo jedno – preživjela je!

“Čovjek treba jednom godišnje da ode u bolnicu, ludnicu ili na groblje da provjeri da nije tamo i da ponovo shvati koliko je njegov život lijep”, poučna je rečenica Sergeja Jesenjina. O ljepoti života, bez obzira na uslove u kojim je trenutno, svaki dan svjedoči neodoljiva mlada žena, koja sa svog Facebook profila daje snagu svima u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji, tridesetogodišnja Sarajka Seddina Muhibić.

O Seddini pišu i mediji iz regije.

Mislimo da nema osobe koja je ne prati na Facebooku. Nevjerovatnih je, većini nas, Seddininih 600 dana u bolnici.

Trenutno je, već 300 dana, na Klinici za infektologiju KCUS-a. Po njenim svjedočenjima, iz svojevrsnog Facebook dnevnika, to nikada ne bi mogli primjetiti. Vedra i vesela, uvijek puna pozitivne energije. A u bolničkoj sobi.

Svima koji možda misle da su nesretni i nezadovoljni zbog sitnih i glupih stvari u svom životu preporučujemo Seddinin Facebook profil/dnevnik u kojem pjeva, pleše, kuha, šije, uživa sa medicinskim osobljem koji brinu o njoj…..Drugu stranu, bolničkih dana nikada nećete vidjeti.

Svi Seddinini uspjesi uprkos životnim nedaćama

Život Seddinu nije mazio i pazio. Nikada, od rođenja. Dijete je iz SOS dječijeg sela. Odrastala je bez roditelja. Iz dječijeg doma, sa godinu dana, ratne 1992. godine krenula je autobusom u Njemačku. Na vozilo je pucano s položaja Vojske Republike Srpske. Seddina je preživjela. Nakon rata se vratila u BiH. I tada se počela baviti sportom.

Magistrirala je pedagogiju, zaposlila se na Sarajevo Film Festivalu, što joj je bila dugogodišnja, dječija želja.

Obožavateljica je skijanja i to sljemenske trke Svjetskog kupa. I Večernji list je objavio da je Seddina “fanatična ‘podanica’ Snježne kraljice, neko ko u ljubavi prema zagrebačkoj utrci vidi i svoj životni pokretač, čak i jedan od važnih razloga zbog kojih se isplati boriti za život.”

“U domu su nam rekli da ćemo se uz bavljenje sportom kao osobe najbolje izgraditi pa sam ja igrala odbojku, nogomet, košarku, tenis, rukomet, plivala sam, vozila bicikl, probala sve discipline atletike, a najviše mi se svidjelo skijanje”, rekla je Seddina

Seddina je prethodno u Hrvatskoj , na Sljemenu, tri godine radila kao članica tima koji priprema i održava stazu.

“Svojedobno Seddina je napisala mail Savezu u kojem je izrazila želju da radi na utrci. U tom mailu je navela, ja ga još imam, da živi i umire za skijanje, da je htjela biti skijašica, ali ju je od toga odvojila teška ozljeda. Pročitavši to, ja sam je pozvao da bude naša gošća i ona je na Sljeme došla s ortozom na koljenu. Unatoč tome, sve je zadatke odradila jako dobro i još je uspjela skupljati autograme i slikati se sa svjetskom skijaškom elitom”, ispričao je Reno Fleiss, voditelj takmičenja Svjetskog kupa u Hrvatskoj.

“Kako možemo znati da je nešto nemoguće, ako ne probamo”

Kako je objavila na Facebook profilu, Seddina je u ovih 600 bolničkih bila 92 dana u jednoj zagrebačkoj klinici, 184 dana u bolnici u Opatiji gdje je dobila i Covid 19, pet dana kod kuće i više od 300 dana u bolnici u Sarajevu zbog infekcije koja je prilično oslabila njeno srce.

U svom Facebook dnevniku, koji piše svaki dan, Seddina stalno spominje svoje srce koje je oslabilo i koje će trebati operisati. Nije poznato je li to posljedica Covid-a ili je ta infekcija samo dovela do toga da se taj problem otkrije, ako je otprije postojao, ali bez simptoma.

No Seddina kao da “vjeruje da je skijanje i Sljeme lijek za njeno srce.”

O tome je samo ovog mjeseca, a informaciju je prenio i zagrebački Večernji, napisala tri posta.

“Ja mislim da je meni vrijeme da idem van, jer Sljeme zove. Kada bi mene neko pustio da izađem iz bolnice, večeras bih bila na putu za Zagreb, a ujutro bih bila na Sljemenu. Nekad je dobro, a nekad loše što sam neustrašiva. No kako možemo znati da je nešto nemoguće, ako ne probamo”, stoji u jednom od njih.

U 2021. imala 44 želje: Ostvarilo se samo jedno: Preživjela je!

Ja ne volim živjeti u strahu, objavljuje ova hrabra žene, no ne može „gaziti“ lijekarsku profesiju, kaže.

“Zarazila sam se za rođendan i infekciju teško podnijela. U međuvremenu mi je srce jako oslabilo, no kako se još nisu stekli uslovi za operaciju, moram biti pod nadzorom jer već godinu dana imam temperature koje idu i preko 39, ponekad i 40 stepeni. Premda ih podnosim dobro, srce mi ne smiju operisati sve dok ne prestanu visoke temperature”, izjavljuje ova hrabra djevojka.

“Od svoje pete godine pišem dnevnike, a na kraju godine napišem svoje želje, ciljeve, planove za ispuniti u narednoj godini. Sada sam provjerila u dnevnik i vidjela da sam prošle godine napisala 44, od toga sam ostvarila znate koliko?”, pita Seddina.

Ostvarila je samo jednu želju.

“Preživjela sam i ovu godinu. Ipak i ovo jedno je golemo. Iako nažalost ništa drugo ostvarila nisam (600 dana u bolnici bez prestanka je stvarno nestvarno, da se meni nije desilo, mislila bih da je film). Samo da srce bude dobro i pustolovine se nastavljaju”, napisala je Seddina u svom Facebook dnevniku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79