Provjerava se poštivanje mjera: Škola kažnjena zbog previše djece u produženom boravku

Pandemija koronavirusa donijela je množtvo novih pravila i načina ponašanja kako bi se spriječilo širenje virusa, a ona se, između ostalog, moraju poštovati i u osnovnim, srednjim školama i vrtićima, radi zaštite zdravlja djece, osoblja i članova njihovih porodica.

Kantonalne inspekcije u Federaciji BiH, ovisno o kojem kantonu se radi i kada je bio prvi dan nastave, već su počele raditi kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera u školskim i predškolskim ustanovama.

Tako su na području Kantona Sarajevo sanitarni inspektori dosad obavili ukupno 79 insprekcijskih nadzora u 74 osnovne škole i pet predškolskih ustanova.

– Od navedenog broja kontrola, u 66 škola sve naložene mjere i preporuke u trenutku nadzora su bile u potpunosti ispoštovane, za sedam škola su izdata rješenja sa korektivnim mjerama, koja su u roku od 24 sata ispoštovana, dok su za jednu školu izdata dva prekršajna naloga u novčanom iznosu od 3.500 KM, a zbog neusklađenosti vezanih za broj djece u produženom boravku – kazali su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Nedostaci koji su konstatovani tiču se nepravilnosti vezane za ishranu učenika u produženom boravku i načina ishrane uopće, kao i nedonošenje kriznog plana pripravnosti u slučaju pojave oboljenja.

– Jedna od nepravilnosti je i neposjedovanje slikovne obavijesti o preventivnim mjerama – istakli su iz KUIP KS.

Inspekcijski nadzori se nastavljaju

Inspekcijski nadzori u odgojno-obrazovnim ustanovama usmjereni su na kontrolu poštivanja zaštitnih mjera i fizičke distance za đake i školsko osoblje, vrstu i količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za ličnu higijenu, organizaciju ishrane, organizaciju produženog boravka, te uspostavljanje i pridržavanje kriznog plana pripravnosti na nivou ustanova, a s krajnjim ciljem zaštite zdravlja učenika, nastavnog i drugog osoblja, kao i članova njihovih porodica.

– Nadzori se nastavljaju i predstojećem periodu uz poziv svim odgojno-obrazovnim ustanovama u KS, kao i ostalim subjektima nadzora na poštivanje donesenih preporuka i smjernica za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 – naglasili su iz sarajevske inspekcije.

S obzirom na to da je nastava u Tuzlanskom kantonu tek počela, kantonalni sanitarni inspektor dosad nije obavljao inspekcijske nadzore u obrazovnim ustanovama.

– U narednom periodu će svakako pojačati kontrolu poštivanja svih higijensko-epidemioloških mjera, koje je Zavod za javno zdravstvo FBiH utvrdio za ovaj vid ustanova. Tom prilikom će se kontrolisati: provođenje pojačanih mjera dezinfekcije prostora i dodirnih površina u unutrašnjosti škole, dezinfekcija obuće i ruku na ulazu u školu, kao i prisustvo sredstava za dezinfekciju ruku u hodnicima i učionicama – objasnili su iz KUIP TK.

Dodali su kako će se kontrolisati i to da li svi zaposlenici škole i učenici nose zaštitne maske, poštuje li se preporučena distance među učenicima, a naročito rasporeda mjesta za sjedenje u učionici i broj učenika u jednoj grupi.

– Također će se vršiti i kontrole u predškolskim ustanovama, koje do sada nisu kontrolisane. Kazne predviđene za nepoštivanje preporuka se kreću u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica i 500 KM za direktora, kao odgovorno lice – istakli su iz tuzlanske inspekcije.

Preventivna dezinfekcija škole

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde su kontinuirano na terenu i provode kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera.

– S obzirom na to da je period početka školske godine, posebna pažnja je posvećena kontrolama školskih i predškolskih ustanova na području BPK Goražde, u skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Sanitarni inspektori su u periodu od 3. do 8. septembra ove godine izvršili kontrole u šest osnovnih i tri srednje škole, u kontekstu najave početka školske 2020./2021.godine – naveli su iz KUIP BPK.

Dodali su da je akcenat inspekcijskih kontrola bio organizacija i priprema nastave u smislu rasporeda klupa u učionicama kako bi se ostvarila propisana distanca od jedan i po do dva metra, osiguranje dezo-barijere na ulazima u škole, kao i dezinfekciona sredstva za ruke i površine.

Inspektori su posebno skrenuli pažnju na obavezu nošenja maski za učenike i nastavno osoblje, održavanje fizičke distance kao i obavezu nabavke i dostupnosti higijenskih i dezinfekcionih sredstava, te stalni nadzor nastavničkog osoblja nad učenicima.

– Naložena je i preventivna dezinfekcija školskih prostorija prije početka izvođenja nastave. Jedan dio školskih ustanova još je u fazi pripreme učionica i drugih školskih prostorija, a također je obavezna izrada i posjedovanje Kriznog plana pripravnosti, gdje su sve škole u završnim fazama izrade.

Iz KUIP BPK Goražde su naglasili kako će i u narednom periodu intenzivirati inspekcijske kontrole predškolskih i školskih ustanova na području ovog kantona, kako bi se kontinuirano pratile naložene mjere i preporuke prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79