Provjereno: Ovo je jedina istina o malenoj Eni!

Zapisnik sa sastanka nadležnih institucija opstine Gračanica u vezi slučaja djevojčice Ene
( Ovo je samo jedan od validnih dokaza da se radi o klasičnoj zloupotrebi djeteta i prevari mnogih donatora.Svaka čast svim institucijama opstine Gračanica uz punu podršku i zahvalnost ).

Djevojčica Ena je zloupotrijebljena, priča o siromašnoj porodici je lažna!

Povodom medijske kampanje u humanitarnoj akciji „Pomoć za Enu“ i informacija koje su proizašle iz iste a koje opovrgavaju tačnost apela, oglasile su se nadležne institucije iz Gračanice, Gradska uprava, Centar za socijalni rad i osnovna škola „Hasan Kikić“.

Informacija o porodici Huskić i maloj Eni koja je objavljena na jednoj od tv stanica u Bosni i Hercegovini a koju su dalje plasirale još nekolicina televizija, radio stanica i portali tj. društvene mreže ispostavila se kao netačna. Naime detaljnijom provjerom humanitarnih organizacija koje su ranije učestvovale u pomoći ovoj porodici i plasiranjem tih saznanja, demantijima su se oglasile i medijske kuće koje su objavom pokrenule lavinu pomoći.

Tim povodom u Kabinetu gradonačelnika održan je sastanak sa direktoricom Centra za socijalni rad, direktorom i pedagogom osnovne škole koju pohađa djevojčica i predstavnicima službi Gradske uprave na kojem su prezentirane informacije kojima raspolažu Centar za socijalni rad Gračanica i osnovna škola „Hasan Kikić“. Naime prema prezentiranom Centar za socijalni rad od rođenja djevojčice prati stanje u kome se nalazi pomenuta porodica te kontinuirano vodi aktivnosti na zaštiti, osiguranju prava djevojčice i njenih staratelja i pomoći koja im je pružana. Obzirom da je riječ o licima u stanju socijalne potrebe a ne socijalno ugroženoj porodici, urađeno je sve u zakonskim okvirima predviđenog. Obezbijeđena je zdravstvena zaštita djevojčice, jednokratne pomoći, topli obroci koje su osiguravale humanitarne organizacije „Merhamet“ i „Emaus“ koji su zbog odbijanja porodice da ih prima, pretočeni u prehrambene pakete kako porodica ipak ne bi ostala uskraćena za hranu. Menadžment i pedagog osnovne škole od samog upisa u školu, poznavajući situaciju u porodici, trudili su se pomagati djevojčici da se ni po čemu ne razlikuje od ostale djece u čemu su učešće uzeli više puta i roditelji učenika. Od početka je djevojčica imala osiguran školski obrok te besplatne učeničke obilaske i ekskurzije s ostalom djecom iz razreda. Razredna učiteljica i pedagog nadgledali su redovno dijete s namjerom da ne osjeti zapostavljenost u odnosu na drugu djecu.

Osnovna škola „Hasan Kikić“ kroz sekciju volontera organizuje niz aktivnosti pomoći svojim učenicima te je tako u prethodnoj godini uz učešće učenika i nastavnog osoblja prikupila pomoć u vrijednosti 10.000 KM i dodjelila ih učenicima u potrebi.

Pored navedenog a prema saznanjima do kojih dolazimo, u prethodno izvedenim humanitarnim akcijama ovoj porodici je izvršena rekonstrukcija porodične kuće te osiguran nov namještaj i stolarija, osiguran ogrjev za zimu kao i prehrambene namirnice.

Važno je napomenuti da je djevojčica u stalnom kontaktu s majkom koja istina ne živi trenutno u Gračanici i da nikada nije iskazana potreba oduzimanja starateljstva i dodjeljivanja neni ili drugim licima. Ovaj podatak potvrđuju i zapisnici susreta socijalnih radnika sa porodicom.

Ovom izjavom nije nam namjera da zaustavimo humanitarne aktivnosti građana usmjerene ka ovoj porodici i drugim licima u stanju potrebe već samo da damo jasnu sliku zloupotrebe djece i neželjenih posljedica po članove porodica a posebno najmlađe. Ishitrene ocjene novinara i fizičkih lica na društvenim mrežama mogu načiniti nesagledive posljedice ukoliko ne budu opreznije ispitane kod nadležnih institucija koje raspolažu dovoljno jasnim činjenicama i informacijama.

Senzacionalistički pristup i u ovom slučaju narušio je ugled grada, institucija i građana Gračanice za koje sada u drugim sredinama imaju mišljenje o nesuosjećajnosti gračanlija koji su se toliko puta do sada pokazali kao humani i dobri ljudi.

Poznato je i da Gradska uprava u saradnji sa Centrom za socijalni rad svake godine osigurava novčana sredstva u budžetu Grada namjenjena socijalno ugroženim kategorijama stanovništva te učestvuje u nizu humanitarnih i drugih akcija pomoći građanima uključujući izgradnju i stambenih objekata. Do sada je 99% posto zahtjeva upućenih Gradskoj upravi rješeno a zahtjev za pomoć navedenoj porodici nikada nije upućen Gradskoj upravi.

Još jednom apelujemo na građane da iskažu empatiju prema svojim susjedima i građanima kojima je potrebna bilo kakva vrsta pomoći ali da budu oprezni kada od ovakvih i sličnih situaciju žele napraviti slučaj koji može imati nesagledive posljedice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79