Provjerili smo koliko košta ljetovanje: Hrvatska dvostruko skuplja od Crne Gore

Ljetna sezona se polako zahuktava, a zbog povoljne epidemiološke situacije u regionu, za razliku od prošle godine, veliki broj bh. građana planira odmor na moru. Zbog blizine, pristupačnijih cijena, ali i navike, najviše interesiranja vlada za Hrvatsku i Crnu Goru.

Provjerili smo kolike su cijene smještaja, koliko koštaju hrana i piće u restoranima, najam ležaljki i suncobrana, kakve su cijene voća…

Privatni smještaj

Kao i prethodnih godina, najpovoljnije je na Crnogorskom primorju. Turisti koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori kažu nam da još nema velikih gužvi, ali su plaže iz dana u dan sve punije. Unajmljivanje dvije ležaljke sa suncobranom košta do 20 KM. Cijene u restoranima i kafićima slične su onima u BiH, dok su u prodavnicama nešto više.

Cijene ljetovanja u Budvi trenutno su veoma povoljne, pa tako noćenje u privatnom smještaju, u zavisnosti od kategorije, po osobi košta od 20 KM pa naviše. U jeku sezone, tokom jula, cijena noćenja s doručkom u hotelima s tri zvjezdice kreće se od 60 KM po osobi. Veliko je interesiranje i za ljetovanje u Herceg-Novom. Što se tiče privatnog smještaja, prosječna cijena za dvokrevetni apartman je oko 60 KM.

Cijene hrane i pića otprilike su iste kao prošle godine. Vekna hljeba košta od 1,20 do 1,60 KM, litar mlijeka od 1,60 do 2 KM. U kafićima za espresso trebate izdvojiti oko 2 KM, dok limenka gaziranog pića košta od 1,80 do 3 KM.

Voće i sladoled

Kao i ranijih godina, u Hrvatskoj su cijene dosta više nego u Crnoj Gori. Apartmani koštaju od 140 KM pa naviše. Kada su u pitanju cijene hrane i pića, početkom godine skočile su u cijeloj Hrvatskoj.

Ranijih godina hljeb je koštao pet kuna, a u jeku sezone je oko 10 kuna (oko 2,60 KM), a litar mlijeka košta od 6 do 10 kuna.

U kafićima kafa je oko 3 KM, a flaširana voda oko 5 maraka. Kugla sladoleda košta od 1,80 KM do 2,60 KM, dok su cijene voća i povrća paprene.

Dnevni najam dvije ležaljke i suncobrana košta od 20 do 30 KM piše Avaz

Poređenje cijena

Ležaljke:

– Hrvatska: Do 30 KM

– Crna Gora: Do 20 KM

 

Velika ralika u cijenama apartmana


Smještaj (apartmani)

– Hrvatska: oko 140 KM

– Crna Gora: oko 60 KM

Kafa u kafićima je skuplja u Hrvatskoj


Kafa:

– Hrvatska: Oko 3 KM

– Crna Gora: Oko 2 KM

Razlika i u cijenama hljeba


Hljeb:

– Hrvatska: Od 2,50 KM

– Crna Gora: Od 1,20 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79