Prva ovogodišnja akcija spašavanja GSS Zenica prošla uspješno: Povrijeđeni planinar evakuisan sa Lisca

Gorska služba spašavanja stanica Zenica imala je tokom noći uspješnu intervenciju na planini Lisac, gdje su spasili planinara B. E.

Poziv je, sa lokaliteta Planinarskog doma na Liscu, zaprimljen u 21:30 sati, a akcija spašavanja povrijeđenog okončana je oko 2:50 sati.

“Nakon neuspješnog pokušaja da se mjestu gdje se nalazi unesrećeni pristupi terenskim vozilom, u 23:00 sati na teren izlazi sedam spasilaca i pripravnika Stanice, sa potrebnom tehničkom opremom za transport. U timu su bili spasioci obučeni za pružanje prve pomoći i medicinsko zbrinjavanje, do dolaska profesionalne medicinske pomoći”, objavili su na službenoj Facebook stranici GSS Zenica.

Tim je do unesrećenog, dodaju, stigao oko 1:00 sat iza ponoći, adekvatno je zbirnuo te, uz tehničku podršku lokalnog stanovništva sa prilagođenim vozilom, prevezao planinara do medicinske ekipe Hitne medicinske službe, koja je čekala na pristupnom mjestu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79