Prva “Srpska kuća” u Federaciji: Uskoro Centar za povezivanje Srba s maticom

U Posavskom kantonu, na teritoriji opštine Odžak, priprema se za izgradnju prve “Srpske kuće” na ovim prostorima, koja će služiti kao važan centar povezivanja Srba s maticom i pružiti podršku srpskom stanovništvu u Federaciji BiH. Ovaj projekat nastaje kao rezultat saradnje između predstavnika Srba u ovom dijelu BiH i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koja djeluje pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Zgrada Mjesne zajednice srpskog povratničkog naselja Novi Grad će biti rekonstruisana i služiti kao dom buduće “Srpske kuće”. Ovaj objekat će pružiti informacije građanima srpske nacionalnosti o raznim aspektima, uključujući postupak sticanja državljanstva Republike Srbije, mogućnosti za besplatne udžbenike u Srbiji i Federaciji BiH, stipendije i upis na fakultete u Republici Srbiji, te druge važne informacije.

Predsjednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina” Odžak, Damir Ivetić, naglašava da je cilj “Srpske kuće” osigurati što bolje uslove za opstanak Srba u FBiH, te očuvanje i njegovanje srpskog kulturnog, vjerskog i jezičkog identiteta. Srbija ima brojne projekte za Srbe u regionu i dijaspori, a ova kuća će omogućiti pristup detaljima tih projekata i načinima aplikacije.

Srpski narod u FBiH se suočava s izazovima, ali može računati na pomoć Srbije. “Srpska kuća” u Novom Gradu kod Odžaka će pružiti značajnu podršku povratnicima i omogućiti im lakši pristup informacijama.

Povratnik u MZ Donja Dubica, Slavica Goranović, izražava svoje zadovoljstvo ovim projektom: “Imaćemo sve potrebno da ne idemo nigdje dalje, a ima nas dosta. Uglavnom, tu nam je blizu. Bićemo upućeni, informisani, imaćemo sve iz prve ruke.”

Za ovaj značajan projekat, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je odobrila sredstva u iznosu od pola miliona dinara. O izgradnji “Srpske kuće” se ranije razgovaralo i u Mostaru, a sličan projekat je već zaživio u Crnoj Gori. Međutim, ovaj će objekat u Posavini biti prva “Srpska kuća” u Bosni i Hercegovini. Planirano je da bude otvorena do kraja ove godine, što će predstavljati značajan korak u podršci srpskoj zajednici u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79