Prve dženaze nastradalim osobama iz Donje Jablanice planirane su u ponedjeljak

Prve dženaze nastradalim osobama iz Donje Jablanice planirane su u ponedjeljak


Na press konferenciji Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona objašnjeno je da su pogrešno izračunali broj žrtava i da je na ovom području ukupno 13 poginulih.

Jedna osoba je pronađena mrtva u Buturević Polju u Konjicu, a preostalih 12 su pronađeni u Donjoj Jablanici, gdje je situacija najkritičnija. Tri osobe su smrtno stradale i u Fojnici, stoga je zvanično ukupan broj nastradalih u poplavama u BiH do sada 16.

Kao što smo već rekli najkritičnija je situacija u Donjoj Jablanici gdje su nestale cijele porodice. Za brojnim građanima se i dalje traga.

Rođaci, prve komšije, nema ih… a građani žele pronaći svoje kako bi  ih samo ukopali .

Nadam se da će ih naći da ih barem ukopamo – izustila je Mirsada

Kako saznaje portal Crna-Hronika prve dženaze namazi nastradalim osobama planirane su za ponedjeljak 7.10.2024. godine.

Sve službe Hercegovačko-neretvanske kantona (HNK) rade na traženju nestalih, čišćenju terena i uspostavi što više saobraćajnih koridora.

“HNK je pogođen katastrofalnim poplavama koje su prouzročile pokretanje tla, urušavanje brda, odrone i klizišta”, rekao je šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK Darko Juka.

Do sada je potvrđeno 13 poginulih – od čega je jedna smrtno stradala osoba iz Konjica, tačnije Buturović polja, a ostale su iz Jablanice, dominantno Donje Jablanice.

“Od 12 mrtvih u Jablanici 11 je identificirano, a za osobu NN se pretpostavlja da nije žitelj Jablanice”, kazao je Juka.

Od 11 identificiranih u Jablanici za tri nije poznata dob dok su sve ostale žrtve punoljetne, a skoro svi su stradali u urušavanju kuća.

Novac ugroženima se može donirati putem poziva na broj 17039, direktno na stranici Pomozi.ba, kao i kroz direktne uplate na žiro račun. Crveni krst u FBiH je također otvorio humanitarni broj 17023, a navode da se uplate mogu vršiti i na namjenski račun 1340011130004680 otvoren kod ASA Banka d.d. Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija