Prve nezvanične informacije: Ryanair dolazi u Sarajevo

Vijest da je Međunarodni aerodrom Sarajevo potpisao ugovor o baziranju aviona, obradovala je turiste i bh. građane, ali i zaintrigirala – o kojoj avio kompaniji je riječ?

Iz sarajevskog aerodroma nisu bili u mogućnosti davati mnogo informacija.

Aerodrom Sarajevo potpisala ugovor sa aviokompanijom koja će ovdje otvoriti svoju bazu

No, Petar Vojinović, stručnjak za vazduhoplovstvo iz Srbije, ovu temu prokomentarisao je za N1:

”Prema komentarima u vazduhoplovnim krugovima, u pitanju je irska lowcost aviokompanija Ryanair. Sarajevo nije imalo sreće iz konteksta odustajanja Wizz aira, ali isključivo zbog specifičnih načina kako baš te vrste avio kompanija potcenjuju svoje poslovanje. Menadžment sarajevskog aerodroma bio je prilično agilan. Uprkos gubitku baziranja Wizz aira, uspio je da nadoknadi tu ”štetu”, koja i nije neka šteta, ako ćemo objektivno posmatrati. Brojke sada govore da taj događaj, odnosno odustajanje Wizz aira nije bio toliko dramatičan ni negativan”, konstatovao je.

Na kraju, Vojinović navodi da posljednje brojke putnika pokazuju da je avio saobraćaj u Bosni i Hercegovini u konstantnom porastu.

Podsjetimo, popularni Wizz Air je prvog novembra prošle godine zatvorio bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

S druge strane, ojačali su svoju poziciju u Tuzli, dodajući nove letove i pojačavajući frekvenciju. O tome šta je takva odluka donijela aerodromima u ova dva grada, ali i učestalim putnicima, pisali smo i ranije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79