Prvi maj u Tuzli: Roštiljanje na Ilinčici, šetnja u parku i piće u centru grada

Iako je pandemija koronavirusa još uvijek prisutna, za razliku od lani Tuzlaci su ovog 1. maja znatno opušteniji. Izletnici pohode Ilinčicom, roštilji su pripremljeni, a atmosfera je opuštena i u centru grada.

Međunarodni praznik rada ove godine u Tuzli karakteriše šarolika atmosfera. Poznato izletište Ilinčica koje se nalazi na jednom od gradskih uzvišenja ove godine ispunili su izletnici, ljubitelji prirode, šetači, trkači rekreativci, ali i oni građani koji više preferiraju roštilj.

Na jednom od ilinačkih predjela zatekli smo Eldara Brigića koji skupa sa porodicom i prijateljima obilježava 1.maj. Kako nam kaže, za razliku od prethodne godine, sada je atmosfera nešto opuštenija.

“U jeku pandemije prošlog maja, uz znatno restriktivnije mjere i strah od zaraze koronom, odlučili smo ostati u kući. Međutim, sada u ovom ‘novom normalnom’ vremenu došli smo na Ilinčicu. Na otvorenom smo, tako da i dalje poštujemo mjere. Vrijeme je da se malo opustimo i zaboravimo na sve probleme koji nas svakodnevno pritišću. Roštilj, zabava i malo šale je ono što nam sada treba”, ističe Brigić.

Nakon Ilinčice ekipa portala Klix.ba odlučila se prošetati tuzlanskim, suncem okupanim, gradskim ulicama, a u samom centru grada zatekli smo brojne građane koji ovu subotu provode na onaj način koji njima najviše odgovara.

Dok su neki odlučili trenutke provesti u centralnom gradskom parku, drugi su se opredijelili za vožnju biciklom ili samo šetnju srcem grada, razgledajući izloge butika i ostalih prodavnica koje danas nisu otvorene.

Oni koji su više za ispijanje nekog od pića u ljetnim baštama ugostiteljskih objekata i za to su imali priliku. Iako je 1. maj zvanično neradni dan, vlasnici nekolicine kafića i restorana ipak su se odlučili za rad.

S druge strane, ove godine tradicionalnih protesta u organizaciji Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona, nije bilo.

Nadležni su posebno na Međunarodni praznik rada građane pozvali na poštivanje svih mjera koje su i dalje na snazi, jer, kako su poručili, pandemija je i dalje prisutna, a broj inficiranih koronavirusom kontinuirano raste.

Iz policije su također najavili pojačane aktivnosti na terenu u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira, sigurnosti u saobraćaju i zdravlja građana, s obzirom na aktuelnu pandemiju i obavezu poštivanja epidemioloških mjera, naloženih od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

“S tim u vezi, biće pojačano prisustvo službenika policije na lokacijama gdje građani tradicionalno vrše proslave spomenutog praznika, pojačani obilasci naseljenih mjesta s ciljem prevencije imovinskih delikata, kao i pojačana kontrola u pogledu poštivanja naloženih higijensko-epidemioloških mjera, a sve u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti i zdravlja građana”, naveli su iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Veoma savjesni trebaju biti i učesnici u saobraćaju, a iz za njih će također biti pojačane kontrole. Aktivnosti će prije svega biti usmjerene na radnje u saobraćaju kojima se najčešće uzrokuju saobraćajne nezgode kao što su nedozvoljena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, korištenje mobitela prilikom upravljanja motornim vozilima, odnosno na opće poštivanje saobraćajnih propisa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79