Prvi odgovor Federacije BiH Republici Srpskoj

Na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – stigli su prvi institucionalni ‘odgovori’ iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Jednoglasno – četiri zaključka usvojena su na vanrednoj sjednici Komisije za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Pozvali su na popunjavanje i adekvatno opremanje aktivnih sastava policije u Federaciji. A u zavisnosti od poteza iz Republike Srpske, poruka je, i Federacija će krenuti u formiranje rezervnih sastava.

Komisija za bezbjednost jednoglasna – od Kancelarije visokog predstavnika u BiH, definisano je, zbog uznemirenosti građana očekuju “zaustavljanje antidejtonskih aktivnosti policije Republike Srpske”. U suprotnom, na snagu stupaju – “adekvatne mjere”, piše N1.

“Adekvatne mjere mogu podrazumijevati sve. To ne mora značiti, a može značiti – i formiranje rezervnog sastava unutar Federacije BiH, ali mi se iskreno nadamo i vjerujemo da nećemo biti prisiljeni odgovoriti tom mjerom i da će ove aktivnosti biti obustavljene ili zaustavljene”, kazao je Damir Mašić iz Komisije za bezbjednost Parlamenta FBiH.

Nije dobro vršiti militarizaciju policijskih struktura, stava je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH. Čampara traži zaustavljanje aktivnosti u Republici Srpskoj. U suprotonom će, ističe, odgovoriti istom mjerom – prijedlogom formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji.

“Oni koji hoće da zveckaju oružjem – to nije dobra poruka i mislim da niko ništa dobro neće izvući iz toga. Logički se nameće jedno jednostavno pitanje – zašto formirati rezervni sastav, ako niste popunili aktivni sastav policijskih struktura. Pravdati to elementarnim nepogodama pa da se angažuje ta policija, to je potpuno neuvjerljivo”, poručio je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Nakon usvajanja Nacrta zakona u Narodnoj skupštini, iz Republike Srpske – iste poruke i stavovi.

“Smatramo da je neophodno. U tom smislu se planiraju sredstva, u tom smislu se planiraju ljudski resursi, potencijal koji je neophodan da služi kao pomoć u određenim situacijama svim onim naporima koje čine redovni policajci. Nemamo ništa protiv da i drugi, u skladu s onim kako to funkcioniše u svijetu i u najvećem broju zemalaja EU gdje postoje rezervisti – policajci, prema tome, nemam ništa protiv da se takav rezevrni sastav u skladu sa potrebama kantona ili Federacije u cjelini uvede i u Federaciji BiH”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

No, jedno je sigurno, a to je manji broj aktivnih policajaca u oba entiteta. Njih oko 320 manje u Republici Srpskoj, te 1.526 policijskih službenika u Federaciji BiH. Podsjetimo, usvajanjem Nacrta zakona definisana je i brojnost rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj. Predviđa se, biće ih do hiljadu, a to je 20 odsto od ukupnog broja policijskih službenika. Uvođenje rezervista obrazlaže se intenziviranjem migrantske krize.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments