Prvi put u historiji BiH, na dan izbora biće aktiviran 24-satni TV kanal Centralne izborne komisije

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) održala je u Sarajevu press konferenciju povodom predstojećih izbora koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra.

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini u nedjelju mogućnost glasanja na Općim izborima imat će 3.368.666 birača podaci su Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine

Novosti na ovim izborima bitne za javnost, prije svega, za birače su te da je uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izrađeno 6.090 sigurnosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan. Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Pečat će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, odnosno član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

“CIK odbacuje svaku vrstu dezinformacija o navodnim pripremama za navodnu izbornu krađu”, poručio jepredsjednik CiK-a BiH, Suad Arnautović na današnjoj press konferenciji.

Zabranjena je svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces. Procjena je da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini koštati 12.528.000 KM.

Najavio je i kako prvi put u historiji CIK-a biti aktiviran u nedjelju 24-satni TV kanal Opći izbori.

“Svi mediji imaju odobrenje za korištenje tog sadržaja”, dodao je Arnautović.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja odnosno traje od 1. oktobra u sedam sati ujutro i traje do 19 sati 2. oktobra.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Biračka mjesta će u nedjelju biti otvorena u nedjelju ujutru u 7 sati, a zatvorena u 19 sati.

“Iskoristite svoje demokratsko pravo i glasajte”, poručio je Arnautović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79