Prvi saradnik Semira Šuta postaje njegov nasljednik?

Nezavisni odbor Zeničko-dobojskog kantona objavio je konkurs za imenovanje policijskog komesara kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tako će uskoro biti izabran nasljednik Semira Šuta, kojem je Skupština ZDK-a oduzela čin i poslala ga u penziju zbog navršenih 40 godina staža, i prije isteka mandata (mandat isticao u maju 2022).

Funkciju policijskog komesara, po Zakonu o unutrašnjim poslovima do raspisivanja i okončanja konkursne procedure, obnaša načelnik Sektora uniformisane policije Adis Imamović.

Prema uslovima koji se traže za kandidate, da su u pitanju policijski službenici koji imaju čin glavnog ili samostalnog inspektora i najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima policijskog službenika, s tim da se pod rukovodećim radnim iskustvom smatra iskustvo ostvareno u činu višeg inspektora ili iskustvo u višem činu, moglo bi se prijaviti najmanje 15 kandidata.

Adis Imamović sudski je vještak saobraćajne struke i jedan od vodećih bh. eksperata za saobraćaj. Očekuje se da će se i on prijaviti na konkurs za policijskog komesara ZDK-a.

Kako je bilo dosta bure u posljednjim radnim danima Semira Šuta te otkazana saradnja od Ambasade SAD-a u BiH, realna je opcija da Imamović dobije podršku većine za ovu poziciju i obnaša je u naredne četiri godine. Naime, on je bio jedan od najbližih saradnika bivšeg policijskog komesara, a navodno uživa podršku i aktuelne većine u Kantonu koju predvodi SDA.

Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH, nedavno je rekao da svih 12 inspektora koji su se po starom zakonu mogli kandidirati dolaze iz jednog naroda – bošnjačkog te da su zato insistirali na izmjenama kako bi se i drugima omogućila kandidatura.

Imamović je jedan od vodećih bh. stručnjaka za saobraćaj, izuzetno je cijenjen i uživa podršku većine u Kantonu, piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79