Prvi zabilježeni slučaj: Mačka pozitivna na COVID-19!

Jedna mačka postala je prva životinja u Velikoj Britaniji koja je pozitivna na koronavirus, piše Sky news.

Sve što se zna o ovom ljubimcu je da živi u Engleskoj i da je testirana u laboratoriji 22. jula. Vjeruje se da je mačka “pokupila” zarazu od svojih vlasnika, koji su ranije testirani pozitivno, ali su se i članovi porodice, kao i životinja dosad potpuno oporavili.

Kako se dodaje, ne postoje dokazi da je mačka ta koja je prenijela vlasnicima virus, ili da je bilo koja domaća životinja sposobna za to.

Christine Middlemiss, veterinarska službenica, objasnila je da je to veoma rijedak slučaj, te da su životinje dosad testirane sa veoma blagom klinčkom slikom i da su se oporavile za nekoliko dana.

Direktorica centra za javno zdravlje u Engle Yvonne Doyle kaže da ovo otkriće ne treba da bude razlog za uzbunu.

“U liniji preporuka u borbi protiv koronavirusa, trebalo bi prati ruke redovne, uključujući prije i poslije kontakta sa životinjama”, rekla je ona.

Mački je lokalni veterinar dijagnostifikovao prvobitno mačji herpes, respiratornu infekciju, ali je u okviru istraživanja Agencije za zdravlje životinja i biljaka ova mačka testirana i na COVID-19.

Slični slučajevi prijavljeni su ranije u Hongkongu, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Španiji i Sjedinjenim Američkim Državama, a u aprilu je obolio i jedan tigar u njujorškom zoo-vrtu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79