Prvo je bio američki partner a onda završio na crnoj listi. Kako?

Tužilaštvo BiH će tražiti dokaze o svemu protiv nove “trice” na američkoj crnoj listi. Tako barem kažu. Dokaze smo dugo skupljali kažu stari znalci, Amerikanci. “Dajte dokaze”, traže i Osman Mehmedagić i BH Telecom.

Donedavno jedan od najbitnijih funckionera u državi, Osman Mehmedagić, osim što tvrdi da su optužbe protiv njega neistinite, istima je kaže iznenađen, prije svega zbog, kako navodi višegodišnje uspješne saradnje s američkim institucijama. Kako je bivši direktor OSA-e “preko noći” od partnera, koji je dobio i specijalno američko priznanje, dospio do crne liste, šef Ureda za koordinaciju sankcija američkog ministarstva finansija, Jim O'Brien odgovara:

“Ove odluke se donose nakon vrlo dugotrajnog istraživačkog procesa, koristimo sve resurse koje imamo na raspolaganju, ništa se ne dešava “preko noći” i sve je bazirano na dobro razvijenom procesu koji nadgleda veliki broj ljudi unutar američke vlade, tako da smatram da niko ne bi trebao da ostane iznenađen”, kaže Jim O'Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija američkog ministarstva finansija.

Mehmedagić zahtjeva dokaze o tome da je umiješan u korupciju, kao i da je koristio BH Telecom kako bi u korist SDA prisluškivao političke oponente. No, prema riječima Amerikanca O'Briena, neće se voditi javne rasprave o dokazima, no Amerika je spremna iste ustupiti nadležnim institucijama. Da li će one reagovati, ne želi predvidjeti, no poručuje:

“To je ono što bi funkcionalne javne institucije trebala da rade, pogledaju dokaze, uzmi vremena koliko im treba, raspravljaju, a potom i djeluju i ostanu pri tome”, dodaje Jim O'Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija američkog ministarstva finansija piše N1.

Dokaza pak, da je Mehmedagić, preko BH Telecoma, u saradnji sa SDA prekrajao, između ostalog i izbornu volju građana, ima napretek, tvrdi lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković.

“Kako je kćerka Nijaza Musića dobila posao 31. januara u OSA-i u sektoru za sigurnosne provjere. Provjerite način, a ja tvrdim ono što sam i prije – korupcija i otimanje volje građana, Bošnjaka, koji su svoj glas dali strankama Trojke, a ne SDA”, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

I dok iz BH Telecoma pozivaju Ameriku da dokaze da su umiješani u nelegalna prisluškivanja otkriju javnosti i pravoduđu, jer im optužbe ozbiljno štete ugledu i radu, “trojka” pak poziva na smjenu rukovodstva BH Telecoma.

“Ova grčevita borba za opstankom u institucijama BiH koje su nam moglo bi se reći kidnapovane u prethodnom periodu najbolje pokazuje da ovo više nije borba SDA za ostanak u vlasti, ovo je borba manje grupe pojedinaca za ostanak na slobod”, kaže Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

Ključnu ulogu ponovo ima pravosuđe. State department je označio pojedince, prikupili su dokaze, tvrde, na građanima BiH i institucijama je da donose dalje odluke. No, nije tajna da u rad pravosuđa malo ko vjeruje.

“Jesmo li nagađali i još nagađamo koji je fakultet završio u BiH, pazite neko ko je šef Obavještajne službe, na vrhu, dominantno na razini BiH, neprihvatljivo”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ.

Osman Mehmedagić tvrdi kako je radio u skladu sa Ustavom BiH i zakonima i da je spreman to dokazati pred pravosuđem. Kako on, tako i SDA smatraju da je riječ o političkoj diskreditaciji, kojom se pokušava ova Stranka ukloniti uprkos volji građana na izborima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79