Prvomajska budnica za Praznik rada ponovo će se svirati u Zenici i Kaknju

Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, stanovnike Zenice i Kaknja ovog će 1. maja ponovo probuditi muzičari s Prvomajskom budnicom, povodom Međunarodnog praznika rada.

– Nažalost, zbog korone prošle godine, prvi put od ratne 1993. godine nismo svirali Budnicu, ali ove godine hoćemo. Novost je da naš orkestar više nije pri Rudniku Kakanj, nego sada djelujemo samostalno kao Udruženje građana Rudarska glazba – ističe dirigent kakanjskog duvačkog orkestra Arnes Bajramović.

On podsjeća da duvački orkestar još od 1952. godine, uz pauze u dvije pomenute godine, građane tog grada budi za 1. maj.

Ni zenički muzičari-duvači više ne djeluju u sklopu Kulturno-umjetničkog društva “Željezara” Zenica, jer su se i oni, kako je u izjavi za Fenu potvrdio dirigent Azur Bijedić, preregistrirali u Udruženje građana “Duvački orkestar” Zenica.

– Još čekamo i zvaničnu potvrdu, ali imamo usmeno obećanje da ćemo ove godine svirati Prvomajsku budnicu. S obzirom na to da prošle godine nismo svirali, ova će biti zvanično 94. Prvomajska budnica ulicama našeg grada, mada se limena glazba svira 97 godina – ističe dirigent Bijedić.

On napominje kako su, u perodu između dvije prvomajske budnice, osim što su izvršili preregistraciju, ostali i bez svih starijih članova, među kojima je i nedavno preminuli profesor Ljubomir Kelava, koji je s tim orkestrom odsvirao 61 Budnicu.

– Nisu svi stariji članovi preminuli, ali su se iz raznih razloga povukli. Tako sam sada ja sa 40 godina i najstariji član. Svi članovi orkestra i ne žive više u Zenici pa se teško možemo svi okupiti, ali mislim da će između 15 i 20 muzičara svirati ovogodišnju Prvomajsku budnicu”, kaže Bijedić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79