Šta se dešava u “Igmanu” iz Konjica: Znatno smanjeni prihodi, prepolovljena zarada

Najveća domaća kompanija iz oblasti namjenske industrije, Igman Konjic, u prošloj godini je ostvarila znatno lošiji rezultat nego godinu ranije, izvještava BiznisInfo.ba.

To je iznenađenje s obzirom da smo navikli da je bh. namjenska industrija u konstantnom usponu.

Osim toga, iznenađenje je i zato što je prošla godina, nažalost, bila povoljna za proizvođače oružja i municije zbog sukoba u svijetu, prvenstveno onog u Ukrajini, te pojačanog naoružavanja gotovo svih zemalja svijeta.

Uz to, uprava Igmana u posljednje vrijeme se hvalila da je velikim investicijama znatno unaprijedila i proširila proizvodnju. Zbog toga se očekivao novi skok ključnih parametara u poslovanju, ali su oni zapravo u padu.

Kompanija je lani ostvarila ukupne prihode od 125 miliona KM, što je za čak 25 miliona KM manje nego godinu ranije kada su bili oko 150 miliona maraka. Rashodi su također smanjeni sa oko 143 na 121 milion KM.

Neto dobit, odnosno čista zarada je prepolovljena sa oko 6,8 miliona na svega 3,4 miliona maraka.

Kako se može vidjeti, pad prihoda zabilježen je na stranim tržištima, odnosno znatno je smanjena vrijednost izvoza.

Igman uglavnom prodaje municiju sitnijeg kalibra, odnosno metke za puške i pištolje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79