Puč iz 2016: Za četiri državljanina Turske ukinute boravišne dozvole u BiH

08.07.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clanovi Predsjednistva Bosne i Hercegovine primili su u posjet predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Recep Tayyip Erdogan i Sefik Dzaferovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Za četiri državljanina Turske u Bosni i Hercegovini ukinute su boravišne dozvole. Ovakvu odluku je donijela Služba za poslove sa strancima po zahtjevu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, navodi Balkanska istraživačka mreža.

Za Balkansku istraživačku mrežu ovu informaciju je potvrdio advokat turskih državljanina koji borave u Bosni i Hercegovini Nedim Ademović.

“Žalili smo se na ova rješenja, ali je Ministarstvo sigurnosti odbilo naše žalbe, tako da se sada vodi upravni spor pred Sudom Bosne i Hercegovine. Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenja kojima se zabranjuje organima Bosne i Hercegovine, do okončanja ovog sudskog postupka, da izvršavaju rješenja Ureda za strance”, istakao je Ademović.

Balkanska istraživačka mreža podsjeća da su postupci oduzimanja boravišnih dozvola turskim državljanima pokrenuti nakon posljednje posjete Erdoğana Bosni i Hercegovini 9. jula ove godine. Kako je kazao tada predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Erdoğan je u Sarajevo došao s listom “gulenovaca” koje je želio da bosanskohercegovačka vlast izruči Turskoj.

“Nemaju nikakve veza sa pučem”

Advokat Ademović smatra da je Erdogan iskoristio bilateralnu diplomatsku posjetu da traži izručenje osoba koje “sasvim zakonito borave u Bosni i Hercegovini”. Tvrdi da se protvi ovih osoba ne vodi, niti se bilo kada vodio bilo koji postupak, niti u Bosni i Hercegovini, niti u Turskoj, kao i da nemaju nikakve veze sa pokušajem puča u Turskoj.

“Nema ni dokaza da im je pasoš proglašen nevažećim. Nema niti jednog dokaza za bilo što. Jednostavno, bosanskohercegovački organi su postupili po zahtjevu Amabasade Turske u Bosni i Hercegovini, da im se ukine boravak u Bosni i Hercegovini. Progone se nevini ljudi”, rekao je Ademović.

Iz Službe za poslove sa strancima su za Balkansku istraživačku mrežu potvrdili da su obaviješteni od Ambasade Turske da su određenom broju svojih državljana poništili putne isprave, zbog čega im je rečeno da ne ispunjavaju uslove za privremeni boravak u Bosni i Hercegovini.

“Prethodno, Služba je tim osobama ostavila rok za pokretanje procedure za pribavljanje nove putne isprave, ali oni u ostavljenom roku nisu dostavili dokaz da su pokrenuli proceduru ili pribavili novu putnu ispravu”, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Turska vlast za pokušaj puča iz 2016. godine optužuje pokret kojeg nazivaju FETO, a za kojeg tvrde da se na njegovom čelu nalazi klerik Fethullah Gülen. Nakon pokušaja puča, veliki broj osoba je uhapšen, a osumnjičeni da su u vezi sa ovom organizacijom koju vlast ove zemlje smatra terorističkom.

“Nisu bili u zemlji u trenutku puča”

Kako navodi Balkanska istraživačka mreža, iz Službe za poslove sa strancima su naglasili da nemaju informaciju da državljani kojima je otkazan privremeni boravak predstavljaju prijetnju za sigurnost Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Ademovića, njegovi klijenti nisu bili u Turskoj kada se desio puč, niti imaju bilo kakve veze s pučem, te dodao da se trenutno čekaju konačne odluke Suda Bosne i Hercegovine, koji će presuditi da li su upravni organi postupali po zakonu ili ne.

“Naravno, mi ćemo u ovom postupku ići do kraja, do Evropskog suda za ljudska prava ako treba. Jer, dosadašnja međunarodnopravna sudska praksa ukazuje da ovdje ne smije doći do gubitka bilo kojeg prava. Uvjeren sam, ako se ne isprave ove greške Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, da će Bosna i Hercegovina biti osuđena pred međunarodnim sudovima”, rekao je Ademović.

Za BiH, EU i UN nisu teroristička organizacija

Kakao je kazao, Sud Bosne i Hercegovine je već zauzeo stav u ranijim predmetima o tome da nije moguće Turskoj izručiti osobe koje potražuje, jer Bosna i Hercegovina ne tretira ovu organizaciju kao terorističkom.

“U drugim sličnim slučajevima Sud Bosne i Hercegovine je bez izuzetka zabranio izručenje zbog toga što su takvi zahtjevi protivni zakonskim i ustavnim pravima i slobodama. To su politički progoni, bez pravnog utemeljenja. Cijela demokratska Evropa ih osuđuje”, ukazao je Ademović.

U odlukama kojima se odbija turski zahtjev za izručenje, Sud Bosne i Hercegovine se pozvao na činjenicu da iako Ankara pokret Fethullaha Gülena naziva terorističkim, to ne čine Evropska unija (EU), Ujedinjene nacije (UN), kao ni većina evropskih zemalja, navodi Balkanska istraživačka mreža.

“Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine me strašno razočaralo zbog pristupa ovom problemu. A zašto me ovaj slučaj posebno boli? Sjetimo se naših nevinih bh. državljana koje su druge države proganjale, hapsile na granicama, trpale u pritvore i neosnovano procesuirale. Tada se svi dignemo na noge i govorimo, kao Kalimero: ‘To je nepravda!’ Naravno da je nepravda. To se isto sada dešava turskim državljanima u Bosni i Hercegovini, a mi to gledamo, šutimo i, štaviše, to država aktivno podržava! Zar nije to krajnje licemjerno?”, rekao je Ademović.

Zahtjev za izručenjem kao “dio ekonomskog paketa”

Ademović tvrdi da su brojni državljani Turske napustili Bosnu i Hercegovinu zbog ovakvog pristupa bosanskohercegovačke vlasti dodavši da oni strahuju od pritisaka Erdoğana.

Kako je kazao, do njega dolaze neformalne informacije da su zahtjevi za izručenje ovih turskih državljana dio ekonomskog paketa između Turske i Bosne i Hercegovine – “mi vama autoput, a vi nama političke protivnike”, prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79