Puca li koalicija NiP i SDP: Odvojeno izlaze na izbore za Predsjednišvo BiH

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je da će ta stranka imati svog kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Izvjesno je pak da će svog kandidata imati i SDP pa se nameće pitanje smisla i političke mudrosti u odnosima Trojke (SDP, Naša stranka i Narod i pravda).

Konaković uvjeren u pobjedu: Narod i pravda će imati kandidata za Predsjedništvo BiH!

Konaković je prilično samouvjereno poručio da će stranka koju vodi imati kandidata za Predsjedništvo, ali da smatra da nema prepreke da svog kandidata ima i SDP, uz konstataciju da je Trojka stabilna, da funkcioniše odlično te da će taj politički blok nakon narednih izbora formirati vlast u Federaciji BiH i na državnom nivou.

Na određenim lokalnim primjerima u Sarajevu osjetan je animozitet između SDP-a i NiP-a, što se počelo manifestovati nakon procesa izbora gradonačelnice Sarajeva. Ipak, zanimljivo je da je Konaković u manje od dva mjeseca djelimično promijenio priču. U intervjuu za Klix.ba krajem aprila je kazao da je prioritet koncept Trojke te da su spremni razgovarati da taj blok ima jednog kandidata za Predsjedništvo BiH.

“Ako izađemo s jednim kandidatom, siguran sam da nemamo konkurenciju, ali o tome još nećemo odlučivati, barem još nekih šest mjeseci”, kazao je Konaković krajem aprila.

Evidentno je da se u međuvremenu nešto dogodilo na relaciji SDP – NiP, s obzirom na to da NiP već ima jasan stav da će imati svog kandidata za Predsjedništvo. S druge strane, nema sumnje da će i SDP kao stranka od koje se očekuje takav potez također ponuditi kandidata za tu funkciju.

Ukoliko takav scenarij bude realiziran, nejasno je na koji način Trojka misli graditi priču o jedinstvenom bloku, na koji način će tražiti naklonost birača za nivo FBiH ili državni nivo, a Predsjedništvo ignorisati. Treba naglasiti da će sve tri stranke Trojke vjerovatno, kao i do sada za skupštine kantona, federalni i državni parlament imati svaka svoju listu.

Već najavljena podjela u borbi za Predsjedništvo BiH ne može biti dobar znak u političkom pozicioniranju Trojke, jer će razvodnjavanje glasova na bilo kojem niovu voditi političkom neuspjehu piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79