Pukovniku Oružanih snaga godinu i šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja

Korisniku zemljišta u kasnijim kontaktima optuženi je rekao da je stav kasarne da treba dati 1.000 KM, te je preuzeo 150 eura, koje iznose je svjesno zadržao za sebe

Državni sud osudio je Ramiza Mićivodu, pukovnika u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, na godinu i šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja ili ovlasti, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH). Protiv njega je u drugom predmetu u toku postupak za zločine nad ratnim zarobljenicima.

Džemila Begović, sutkinja Suda BiH, kazala je da je Državno tužilaštvo dokazalo da je optuženi Mićivoda počinio djelo kako se navodi u dispozitivu optužnice.

Istom presudom Sud je donio odluku da optuženi Almedinu Subašiću plati 300 KM i 150 eura na ime naknade štete izvršenja krivičnog djela, te da se oduzima i mobilni telefon, dok troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstva.

Tužilaštvo BiH je optužilo Mićivodu da je tokom septembra 2018., kao pomoćnik načelnika štaba za civilno-vojnu saradnju, od osoba koje se bave poljoprivredom i koriste zemljište u blizini kasarne “Rajlovac”, zahtijevao novac kako bi im dopustio da koriste zemljište u vlasništvu Oružanih snaga (OS), za čije izdavanje i naplaćivanje nije ovlašten. U optužnici je navedeno da je Mićivoda tražio sastanak van prostorija OS-a s jednim od korisnika zemljišta i tražio novac za tu namjenu, te je dobio 300 konvertibilnih maraka. Korisniku zemljišta u kasnijim kontaktima optuženi je rekao da je stav kasarne da treba dati 1.000 KM, te je preuzeo 150 eura, koje iznose je svjesno zadržao za sebe.

“Sud je u potpunosti poklonio vjeru svjedoku Almedinu Subašiću. Iskaz svjedoka je dosljedan i uvjerljiv i nema kontradiktornosti u bitnim dijelovima. Potkrijepljen je iskazima drugih svjedoka i materijalnim dokazima. Listinzi telefonskih brojeva pokazuje da je optuženi imao učestalu komunikaciju sa oštećenim. Optuženi ima čin pukovnika, visoko je rangirani dužnosnik i potpuno svjestan načina komunikacije”, kazala je Begović.

Sutinja Begović je dodala da je Sud cijenio i dokaze Odbrane da je optuženi sportista sa brojnim priznanjima.

Naglasila je da smatra da će se izrečenom kaznom postići i individualna i generalna prevencija.

“Na ovu presudu će nezadovoljne strane imati pravo žalbe”, kazala je Begović.

Žalbe na ovu presudu Tužilaštvo i Odbrana mogu podnijeti Apelacionom vijeću Suda BiH.

Protiv Mićivode je u drugom predmetu u toku postupak po optužnici koja njega i još četiri osobe tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene u periodu od 1992. do 1994. na području Goražda i Višegrada.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79