Puniša Purković, zvani Puki osuđen za krađu automobila i iznudu novca

Puniša Purković, zvani Puki, osuđen je na dvije godine i dva mjeseca zatvorske kazne zbog više krivičnih djela zbog kojih je bio optužen. Uz kaznu, dužan je isplatiti 32.000 KM koje je dužan uplatiti u narednih godinu dana.

Sud Bosne i Hercegovine je jučer u predmetu “Puniša Purković” nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, donio i javno objavio presudu kojom je optuženi Puniša Purković oglašen krivim što je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom iznuda i krivičnim djelom pranje novca.

Sud je optuženom za počinjena krivična djela izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca u koju se ima uračunati vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru.

Ovo je opasni lopov Puki: Krao automobile i od vlasnika tražio novac

Kao sporednu, Sud BiH je optuženom izrekao novčanu kaznu u iznosu od 32.000 KM, koji je optuženi dužan uplatiti u korist budžeta BiH u roku od jedne.

Na osnovu zakonskih propisa od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 12.000,00 KM, koji je optuženi dužan uplatiti u korist budžeta BiH u roku od tri mjeseca.

Optuženi Puniša Pruković je, između ostalog, proglašen krivim što je, postao pripadnik grupe za organizirani kriminal, koja grupa je radi kontinuiranog sticanja materijalne koristi organizirana radi prethodno planiranog i dogovorenog otuđenja skupocjenih putničkih motornih vozila ili onih čija je potražnja na tržištu povećana.

Također, proglašen je krivim i za iznuđivanja novca za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljanja otuđenih vozila u dijelove, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova, sve s namjerom prikrivanja krivičnog djela, izvršitelja, porijekla predmeta i njihovih pravih vlasnika, te krijumčarenja i prodaje otuđenih vozila na teritoriji Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Optuženi Puniša Purković, također, je nakon što su drugi pripadnici grupe u više navrata izvršili otuđenje putničkih motornih vozila, s ciljem da sebi i drugima pribavi protupravnu imovinsku korist, od vlasnika otuđenih vozila vršio iznude novca za povrat istih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79