Pušač zaražen korona virusom ima 2,4 puta manje šanse od nepušača

Prethodna istraživanja pokazala su da su pušači dvostruko podložniji običnoj gripi te da su simptomi u njihovim slučajevima teži i brojniji. Evo kakvi su rezultati istraživanja koje povezuje pušenje i koronavirus.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Rezultati istraživanje objavljeni na žurnalu Tobacco Induced Diseases (Bolesti izazvane duhanom) pokazalo je da pušači imaju znatno veće šanse da završe na intenzivnoj njezi, respiratoru, ili da umru od koronavirusa u odnosu na nepušače.

Sva istraživanja navedena u objavljenom tekstu provedena su u Kini, četiri u Wuhanu i jedna studija u pokrajinama u kontinentalnoj Kini. Populacije u svim ispitivanjima bili su bolesnici s COVID-19, a veličina uzorka se kretala od 41 do 1099 bolesnika.

Jasno, i prije pandemije korona virusa, veliki broj dokaza upućivao je na to da duhan negativno utiče na zdravlje pluća i pogoršava respiratorne bolesti. Takođe, cigarete slabe imunitet i njegovu sposobnost da se bori sa infekcijama, čineći pušače još lakšim metama za infektivne bolesti.

Prethodna istraživanja pokazala su da su pušači dvostruko podložniji običnoj gripi, te da su simptomi u njihovim slučajevima teži i brojniji. Također i u slučaju epidemije MERS-a kod pušača je bio veći stepen mortaliteta.

Kakav je slučaj s COVID-19

U obrađenih pet studija, u onoj s najvećim uzorkom od 1099 tretiranih pacijenata, zabilježen je veći postotak sadašnjih i bivših pušača među pacijentima kojima je bila potrebna podrška intenzivne njege, mehaničke ventilacije ili koji su umrli, kao i veći postotak pušača među teškim slučajevima. Od 173 pacijenta koji su imali teže simptome, 16.9 posto su bili pušači i 5.2 posto bivši pušači. S druge strane, od 926 pacijenata sa lakšim simptomima, 11.8 posto su bili pušači i samo 1.3 posto bivši pušači.

Iz objavljenih podataka u ovih pet studija možemo izračunati da su pušači imali 1,4 puta veću vjerovatnoću da imaju teške simptome COVID-19 i otprilike 2,4 puta veću vjerovatnoću da završe u intenzivnoj njezi, da završe na respiratoru ili umru, u usporedbi s nepušačima prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79