Pusti snovi ili realan projekat: Povezivanje Tuzle sa Posavinom!?

Sjever Bosne i Hercegovine ovih dana u fokusu je zbog najava o gradnji novog strateški važnog prometnog koridora kojim će se konačno realizirati cilj povezivanja Distrikta Brčko i Posavske županije s tuzlanskom regijom modernom, brzom i sigurnom cestom.

Radi se, naime, o dijelu već dobro poznatog projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd, a koja bi išla jednim svojim krakom preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, piše Večernji list BiH.

Razrada planova

No izgleda kako se ne bi stalo samo na Brčkom. Nedavno je na sastanku federalnog ministra prometa i veza Denisa Lasića i ministra prometa i veza BiH Vojina Mitrovića bilo govora po prometnom povezivanju Orašja, odnosno spajanju ove posavske općine na koridor Sarajevo – Beograd.

Ministar Lasić govorio je o statusu projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd kazavši kako je u planu Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH za 2021. godinu izrada glavnog projekta za autocestu na dionici Tuzla – Orašje.

Trenutačno je u fazi usuglašavanje projektnog zadatka i idejnog projekta s prostornim planom Tuzlanske županije, nakon čega slijedi provođenje natječaja za usluge projektiranja dionice Tuzla – Orašje. Za ovu prometnicu postoje već razrađeni planovi. Večernji list imao je uvid u trogodišnji plan poslovanja Javnog poduzeća Autoceste FBiH 2019. – 2021., a u kojemu je vidljivo kako su već tada planirali izgradnju autoceste koje bi spajala Tuzlu i Orašje preko Distrikta Brčko, odnosno u vremenu kada još nije bio aktualan projekt Sarajevo – Beograd.

Sada je fokus na prometnom povezivanju ovog dijela BiH dodatno naglašen spremnošću svih zainteresiranih strana da ubrzaju realizaciju kapitalnog projekta. U tom kontekstu treba navesti kako je ministar prometa i veza BiH Vojin Mitrović posjetio nedavno Vladu Distrikta Brčko i s gradonačelnikom Esedom Kadrićem razgovarao o realizaciji projekta rekonstrukcije postojećeg mosta Brčko – Gunja, izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd, odnosno o dijelu planirane prometnice koja prolazi kroz Distrikt Brčko, kao i o drugim aktualnim pitanjima iz nadležnosti Ministarstva.

Razgovarajući o predloženim varijantama rekonstrukcije mosta Brčko – Gunja, naglašena je važnost odabira optimalne varijante u trenutačnim uvjetima, ali i činjenica kako treba imati u vidu izgradnju novog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u idućim godinama.

Apelirajući na ubrzanje aktivnosti na pripremnim radnjama kada je u pitanju autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd, Mitrović je naglasio kako je rekonstrukcija, odnosno izgradnja ovog mosta ključna za razvoj ekonomije u Brčkom, dok će najavljena gradnja autoceste iz smjera Banje Luke i Sarajeva dodatno ojačati poziciju Distrikta kao sredine pogodne za gospodarske aktivnosti.

Brčko zainteresirano

Gradonačelnik Kadrić istaknuo je zainteresiranost Distrikta za sudjelovanje u važnom kapitalnom projektu kakav je izgradnja autoceste, s obzirom na sve pozitivne aspekte koje će Brčko imati od ove prometnice.

– Osim izgradnje autoceste, izgradnja mosta preko rijeke Save jedan je od fokusa rada Vlade i nadležnih institucija Distrikta. Budući da se radi o državnim i međudržavnim projektima, komunikacija s nadležnim ministarstvima izuzetno nam je važna pa zahvaljujem ministru Mitroviću na veoma konstruktivnom sastanku – rekao je Kadrić.

Nešto pak dalje, na prostoru Posavske županije, a napose općine Odžak, s velikim zanimanjem prate se aktivnosti na izgradnji graničnog prijelaza preko novog međudržavnog mosta Svilaj. Most je, kao što je poznato, završen, baš kao i dionica Svilaj – Odžak, dužine 10,7 km, koja je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu suradnju i bolju komunikaciju s EU.

No, zbog nepostojanja graničnog prijelaza, most još nije u funkciji. Ipak, i to bi se vrlo skoro trebalo promijeniti. U idućih nekoliko mjeseci očekuje se dovršetak radova, a što će značiti kako su stvoreni uvjeti za puštanje u promet ovog strateški važnog mosta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79