Put od Banja Luke do Beča bit će kraći i do 150 kilometara

Prema planu koji je objavljen na internet stranici “Hrvatskih cesta”, do 2030. godine planiraju izgraditi brzu cestu koja će povezati most na Savi kod Gradiške u Bosni i Hercegovini s mađarskom granicom. Ova dionica brze ceste, nazvana “granica Mađarske – Virovitica – Okučani – granica BiH”, dio je šire strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske.

Trenutno se “Integral”, građevinska kompanija, bavi radovima na povezivanju mosta kod Gradiške s autoputem Zagreb – Beograd. Plan je proširiti ovu rutu prema sjeveru, prema granici s Mađarskom. Ova inicijativa otvara nove perspektive za transport i trgovinu između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske.

Jedna od ključnih prednosti ovog projekta je skraćivanje putovanja od Banja Luke do Beča za više od 150 kilometara.

Također, ovaj projekt bi mogao rasteretiti postojeće saobraćajnice na zapadu Hrvatske, koje su često zagušene tokom ljetnih mjeseci kada turisti iz Austrije, Njemačke i drugih zemalja putuju prema Jadranskom moru. Ova nova ruta bi omogućila alternativu i smanjila gužve na postojećim cestama.

Uz sve ovo, izgradnja ovog autoputa će pomoći ekonomskom razvoju i otvoriti nove prilike za investicije. U Delegaciji Europske unije vide ovaj autoput kao dio povezivanja BiH preko Hrvatske s ostatkom EU, što bi poboljšalo infrastrukturne veze u cijelom regionu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79