Putevi širom Bosne i Hercegovine jutros su pročišćeni i prohodni

Putevi širom Bosne i Hercegovine jutros su pročišćeni i prohodni, dok je saobraćaj otežan jedino preko pojedinih planinskih prevoja. Također, zbog niskih temperatura, vozačima se savjetuje oprez zbog moguće poledice.

Na osnovu posljednjeg izvještaja BIHAMK-a o stanju na putevima, zabrana za teretna vozila zbog zimskih uvjeta za vožnju na snazi je na putevima od Tomislavgrada prema Posušju, Livnu i Šuici.

Zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje na dionicama preko pojedinih planinskih prevoja, a iz BIHAMK-a izdvajaju puteve: Sarajevo-Foča (Rogoj), Priluka-Glamoč-Mlinište-Ključ, Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Livno-Šuica-Kupres, Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Turbe-Karanovac, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar-Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Gacko-Tjentište, kao i šire područje Romanije.

Na pomenutim dionicama preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila. Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila.

U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira snježne nanose. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji I dalje pada, te jak vjetar, znatno otežavaju njihov rad.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja te srušenih stabala. Upućen je apel vozačima da prilagode vožnju trenutnim uvjetima na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana “Zdrava voda”), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara). Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, a na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Većina puteva u RS je prohodna, kolovozi su mokri i klizavi, a u višim planinskim predjelima i preko preko prevoja saobraćaj se odvija otežano i usporeno jer na kolovozima ima ugaženog ili raskvašenog snijega. Također, iz AMSRS-a zbog niskih jutranjih temperatura upozoravaju i na poledicu.

Poseban oprez savjetuje se vozačima koji saobraćaju na dionicama: Karanovac-Kneževo-Turbe i Kotor Varoš-Kneževo, Vlasenica-Han Pijesak, preko Han Pogleda, Trnovo-Foča (Rogoj), Gacko-Tjentište (Čemerno) i Pale-Jahorina.

Regionalni put R-433 Klanci-Ulog, preko prevoja Morine je zbog snježnih smetova neprohodan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79